HOME > CAZARE > ROMANIA

Cazare 2020 Zalau – Hotel Popasul Romanilor****

Cazare 2020 Zalau – Hotel Popasul Romanilor****

Sejur pentru odihna, relaxare si drumetii !

 

Tarifele includ: cazare 1 noapte cu mic dejun bufet, Internet wireless, parcare.

 

Tarifele nu sunt valabile in perioada Sarbatorilor si Evenimentelor.

 

Conditii pentru rezervare: plata integrala sau avans 30 % dupa confirmarea rezervarii iar diferenta se va achita cel tarziu cu 10 zile inaintea inceperii sejurului.

 

Optional transport, transferuri.

de la 112 RON / persoana / noapte
Ai nevoie de AJUTOR?

 021 330 05 06  /  021 794 58 58  /  0787 229 909

Tara: Tara: Romania
Tara Judet - Regiune: Salaj
Localitate - Statiune Localitate - Statiune: Zalau
Tip masa Tip masa: Mic dejun
TARIFE
PERIOADA
MASA
CAMERA
TARIF TOTAL
01.04-31.12.2020
Mic dejun
1 persoana
180 lei
Rezerva
01.04-31.12.2020
Mic dejun
2 persoane
224 lei
Rezerva

Cazare 2020 Zalau – Hotel Popasul Romanilor****

Sejur pentru odihna, relaxare si drumetii !

 

Tarifele includ: cazare 1 noapte cu mic dejun bufet, Internet wireless, parcare.

 

Tarifele nu sunt valabile in perioada Sarbatorilor si Evenimentelor.

 

Conditii pentru rezervare: plata integrala sau avans 30 % dupa confirmarea rezervarii iar diferenta se va achita cel tarziu cu 10 zile inaintea inceperii sejurului.

 

Optional transport, transferuri.


Aflati mai multe despre atractiile turistice din localitatea - statiunea Zalau

Down

Municipiul Zalău este amplasat în centrul județului pe valea cu același nume si este reședința administrativă a Sălajului.

Este situat în apropierea graniței fostului Imperiu Roman, mai precis la 8 km de Castrul Roman de la Porolissum - cea mai puternică fortificație cu rol de apărare din partea de nord-vest a Provinciei Dacia Romana. În epoca medievală reprezenta spatiul de trecere dinspre centrul Europei înspre inima Transilvaniei, prin binecunoscutul "drum al sării".

Azi, municipiul Zalău, situat pe axa Cluj - Satu-Mare - Petea Vama, DN 1F - E 81, este conectat la o rețea rutieră cu acces spre Europa de vest. Municipiul Zalău, pe lângă importanța sa economică, constituie și un puternic centru cultural, de învătământ, și nu în ultimul rând, un atractiv areal turistic. De curând, municipiul Zalău, pe lângă renumele școlilor și liceelor existente, se poate mândri cu prezența a două colegii universitare acreditate.

Municipiul Zalău, reședința județului Sălaj, este situat în zona centrală a județului, în bazinul hidrografic al râului Zalău, la contactul depresiunii cu același nume și Culmea Meseșului. Suprafața totală este de 90,09 km2 din care intravilanul reprezintă 26,3925 km2.

Singura localitate componentă, Stâna, este situată la o distanță de aproximativ 13 km SE de municipiu, pe lângă ea mai existând două cartiere cu specific predominant rural: Ortelec - poziție NE, la o distanță de 2 km de Zalău, și Valea Miții - poziţie NV, la o distanță de 3 km de Zalău.

Dovezile arheologice atestă existența așezărilor umane pe teritoriul municipiului Zalău încă de acum 6500 ani, din perioda neolitică. Continuitatea activităților umane pe aceste meleaguri este certificată de diversele obiecte descoperite în siturile arheologice (monede, topoare, ceramică etc.).

După cucerirea Daciei de către Traian (anul 106), graniţa nordică a Imperiului Roman trecea pe culmea Meseşului. La nord de aceasta se întindeau teritoriile dacilor liberi, iar în zona de est - sud - est fortificaţiile romane de graniţă, turnuri, ziduri, şanţuri şi maluri de apărare - limes porolissensis. Pe teritorul municipiului Zalău au fost descoperite urme ale unor castre romane de lemn, dar bijuteria acestui sistem defensiv este Castrul Roman de la Porolissum (pe actualul teritoriu al satelor Moigrad și Jac, la 12 km depărtare de Zalău).

Prima consemnare scrisă cu privire la Zalău o găsim în "Gesta Hungarorum", numită și Cronica lui Anonymus - notar al regelui Bela al IV-lea al Ungariei - lucrare apărută în jurul anului 1210.

După năvălirile tătare și pustiirea orașului în anul 1241, Zalăul intră din anul 1246 în administrarea episcopatului catolic de la Oradea și este menținut sub această administrație până în anul 1542, când intră în componența Principatului Transilvania.

La 1 august 1473 Matei Corvin, regele Ungariei și Boemiei, declară Zalăul oraș-târg, "Oppidum Zilah", privilegiu care scotea orașul de sub dominația comitatului, acordandu-i drept de comerț liber, oferindu-i independență economică.

La sfârșitul secolului al XVI-lea orașul aparținea Transilvaniei și avea o conducere administrativă autonomă, alcătuită din 33 de senatori aleși, dintre care unul era primar.

Un alt moment important al istoriei municipiului este popasul făcut de armata lui Mihai Viteazul înainte de bătălia de la Guruslău (20 km de Zalău).

O dată cu victoria din 3 august 1601, de la Guruslău, a lui Mihai Viteazul, Zalăul se bucură de propriile reguli administrative, legislative, fiscale şi militare, precum şi de o autonomie reală care oferă libertăţi cetăţenilor. O cronică din sec. al XVII-lea menţionează pentru prima dată ocupaţiile locuitorilor oraşului: curelari, olari, rotari, pantofari, măcelari, croitori, fierari, dulgheri, pălărieri şi, nu în ultimul rând, armurieri.

În decursul secolelor XVI-XVII, în Transilvania au fost organizate o serie de colegii calvine (reformate), în Zalău fiind întemeiat primul colegiu în anul 1646, actualul Colegiu Naţional "Silvania".

În 1968 Zalăul devine capitala județului Sălaj, iar în 1979 este declarat municipiu, poziție pe care și-a păstrat-o și azi.

Referitor la numele Zalăului s-au emis de-a lungul timpului diverse ipoteze: că ar însemna brâu, cingătoare (silaj), în limba vorbită de către avari, că ar însemna "patul cu ulmi" (Sil es Agz) în limba maghiară sau că de fapt, vechea denumire Zalău, nu a putut fi transcrisă în limba maghiară decât sub forma Zil și Lak, asemănător cu denumirea germană a orașului: Zillenmarkt - loc de târg.

Numele așezării a cunoscut variații, de la "Ziloc" - în 1220, "Zylah" - în 1282, "Opidum Zylah" - în 1443, "Zila" - în 1601, iar în sec. al XIX-lea - "Zilahu" și "Zalahu", ori formele de toponomie de origine germană: "Waltemberg" și "Zillennmarkt".

Pe calea ferată Zalăul se află la 159 km de Cluj-Napoca, la 81 km de Baia Mare și la 124 km de Satu Mare.

Pe șosea este situat la 86 km de Cluj-Napoca pe DN 1/E 81, la 108 km de Baia Mare pe DN 1 H și DN 1 C, la 119 km de Satu Mare pe DN 1 F/E 81 si DN 19 și la 117 km de Oradea pe DN 1 H, DN 1.

Relieful colinar al depresiunii are o altitudine cuprinsă între 200 - 500 m. În Depresiunea Zalăului predomină un climat temperat submontan, cu precipitații bogate și oscilații mai mici de temperatură decât în Podișul Transilvaniei. Aceasta face ca împrejurimile orașului să fie bogate în păduri de foioase, creând un ecosistem favorabil dezvoltării turismului.

Clădirea Transilvania  a fost construită în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, în stil eclectic. Numele îi vine de la un restaurant care a funcționat la parterul clădirii.

Elementul cel mai important îl reprezintă fosta sală de bal și teatru de la etajul corpului B, decorată cu o impresionantă pictură murală în stil secesiune de aproximativ 300m2.

Clădirea Transilvania face parte din ansamblul Pieţei Iuliu Maniu și formează împreună cu clădirile Primăriei, Colegiului Naţional Silvania, Direcţiei Judeţene de Cultură, Grupul Statuar Wesselenyi, Fântâna cu Amorași un ansamblu personalizat expresiv şi specific unui oraș transilvănean.

Clădirea Primăriei Municipiului Zalău a fost construită în perioada 1872 – 1889, cel mai probabil după planul arhitectului clujean Debreczeni Balasz. Destinația inițială a clădirii a fost tot de palat administrativ, adăpostind Prefectura, Tribunalul, Judecătoria şi Procuratura judeţului Sălaj. Construcţia, proiectată în stil neobaroc, are un plan trapezoidal, cu o curte interioară având trei accese din exterior. Cel mai important element al clădirii îl reprezintă candelabrul de 1.450 de kilograme, vechi de peste 100 de ani, din Sala de evenimente ”Avram Iancu”.

Imobilul care adăposteşte astăzi Consiliul Local şi Primăria Municipiului Zalău a fost finalizat în anul 1889 şi adăpostea în acea vreme Prefectura, Tribunalul, Judecătoria şi Procuratura judeţului Sălaj.

Catedrala Adormirea Maicii Domnului este situată în centrul municipiului, a fost construită în perioada 1930 – 1932 şi s-a realizat cu sprijin atât din partea credincioşilor, dar şi din partea statului. Un rol important în ridicarea bisericii l-a avut Iuliu Maniu, primul ministru al României la acea vreme. Sfinţirea bisericii a avut loc în 1934. În prezent ea este folosită de Biserica Ortodoxă. Un eveniment important in viața Bisericii îl reprezintă în fiecare an sărbătoarea hramului, când credincioși din satele învecinate vin în pelerinaj.

Biserica Romano-Catolică a fost construita in perioada 1878-1884. Clopotele vechi au fost rechiziționate în 1917, rămânând doar cel din 1911 care a fost turnat în cinstea Sfântului Apostol Ioan. Ulterior, în 1929, biserica mai primește două clopote, unul (cel mai mare) fiind dedicat Sf. Treimi și Sf. Fecioare Maria, iar cel mai mic clopot Sf. Iosif.

Biserica Reformată a fost ridicată în 1712 pe ruinele unei biserici mai vechi si a suferit mai multe lucrări de extindere și refacere. In prezent este o construcţie impunătoare, situată în zona centrală a Municipiului Zalău, pe un deal. Datorită mărimii (1600 de locuri) ocupă, printre bisericile reformate, locul doi în partea estică a Europei Centrale. Biserica deţine o orgă (din 1906), în incinta lăcaşului de cult organizându-se, ocazional, concerte. Orologiul, funcțional și azi, datează tot de la începutul sec. XX.

Fântâna cu îngerași a fost realizată după anul 1854 si este unul dintre reperele importante a generații întregi de zălăuani.

De-a lungul anilor, Fântâna cu îngerași a suferit modificări în ceea ce privește aspectul și locul de amplasare. În trecut fântâna avea aceeași formă rotundă, doar că existența sa se reducea la bazinul străjuit de cei 4 îngerași. Îngerașii erau situați la exterior, pentru că apa putea fi luată doar de la stropitorile pe care ei le țineau în mâini. La baza postamentelor, pe care se află poziționați îngerașii, chiar în zona situată sub stropitoare, exista un bazin de mici dimensiuni, ce prelua apa, și o direcționa spre bazinul mare, colector. Aceste bazine, de mici dimensiuni, situate la baza fiecărui îngeraș serveau și ca spațiu în care se așeza găleata sau alt recipient cu care se venea după apă.

Astăzi, pentru a avea acces la fântână se coboară sub nivelul străzii, printr-o deschidere situată în fața Clădirii Transilvania, într-un spațiu rotund, încadrat de cei 4 îngerași. Baza acestui spațiu este acoperită cu bucăți de gresie. Spațiul rotund este încercuit de un bazin colector, placat cu bucăți mici de gresie, tăiat de un intrând.

Sursa: site-ul Primariei Zalau

Aflati mai multe despre atractiile turistice din judetul - regiunea Salaj

Salaj

Judeţul Sălaj este situat în partea de nord-vest a României şi are o suprafaţă de 3864,4 kmp, reprezentând 1,6% din teritoriul României. Se învecinează la nord cu judeţele Satu-Mare şi Maramureş, la vest şi sud-vest cu judeţul Bihor iar la sud-est cu judeţul Cluj.

Municipiul Zalău este reşedinţa administrativă a judeţului Sălaj. În judeţ se găsesc trei oraşe (Cehu Silvaniei, Jibou, Şimleu Silvaniei) şi 57 de comune cu 281 sate.

Relieful este extrem de complex, predominând formele deluroase şi montane. Zona deluroasă este compusă din Podişul Someşan şi Dealurile piemontane ale Silvaniei, iar zona de munte este reprezentată în partea sud-vestică prin cele două ramificaţii nordice ale Munţilor Apuseni : culmile Meseşului şi Plopişului.

Reţeaua hidrografică cuprinde râurile Someş, Crasna, Almaş, Agrij, Sălaj şi Barcău, precum şi câteva mici lacuri naturale şi artificiale. Apele acoperă 57,8 kmp, reprezentând 1,5% din suprafaţa judeţului.

Clima Judeţul Sălaj se află sub directa influenţă a maselor de aer din vest, încadrându-se în sectorul cu climă continental moderat. Temperaturile medii anuale sunt cuprinse între 8° şi 9° C în cea mai mare parte a judeţului .

Pe teritoriul judeţului există un număr de 13 arii protejate de interes naţional, acestea însumând o suprafaţă de 51,26 ha. Există o bogată faună cinegetică compusă din mistreţi, cerbi carpatini, căprioare, urşi, iepuri , fazani, etc. Apele curgătoare , precum şi lacul de acumulare de la Vârşolţ sunt bogate în diverse specii de peşti, cum ar fi :crap, caras, biban, ştiucă, somn, etc.

Resursele naturale sunt destul de variate : cărbune brun, lignit, calcar, mari rezerve de nisipuri cuarţoase, alabastru, argilă şi o varietate de tuf  vulcanic denumit « Trass ». Se găsesc, de asemenea ape minerale eficiente în tratarea bolilor reumatismale,gastrice şi diabetice, dar şi importante surse de ape termale (41°C) similare cu cele din staţiunea Felix.

Turismul cultural este strict legat de prezenţa pe teritoriul judeţului a unor valori culturale care pot îmbrăca diverse forme. Demne de interes sunt festivalurile folclorice, serbările câmpeneşti şi pastorale, care în multe cazuri atrag mii de spectatori.

Evenimente culturale: Ecouri transilvane – Festival naţional coral, Măsurişul de la Pria – serbare pastorală, La fântâna dorului– festival folcloric pentru românii de pretutindeni - Şimleu Silvaniei, Mihai Viteazul – Guruslău – serbare câmpenească, Ecouri meseşene - Festivalul internaţional de folclor, Someş, cantecele tale - Festival internaţional de folclor şi mesteşuguri artistice tradiţionale, Festivalul Roman - Zalău, Porolissum.

Caracteristicile cadrului natural, funcţiile turistice în teritoriu, gruparea obiectivelor, precum şi unele particularităţi ale circulaţiei turistice, circumscriu pe teritoriul judeţului patru zone cu specific bine conturate: zona turistică montană Meseş-Plopiş, formată din munţii Meseş, zona turistică a Silvaniei , care are un relief mai domol şi cuprinde partea de nordvest a judeţului, zona turistică Almaş-Agrij, care cuprinde partea de sud-est a judeţului, depresiunea Almaş-Agrij şi partea de nord-vest a dealurilor Şimişna şi Gârbou, zona turistică a Someşului, situată în partea de nord-est a judeţului şi cuprinde toată valea Someşului.

Obiective turistice de pe teritoriul judeţului: biserici de lemn in Fildu de Sus, Baica, Racâş, etc., mănăstiri in Strîmba, Bic, Bălan, etc., castele, conace in Jibou castelul Wesselènyi, in Şimleu Silvaniei Castelul Báthory, etc., băi termale in Boghiş, Bizuşa, zone peisagistice (Poiana Narciselor de la Racîş, Grădina Zmeilor de la Gâlgău, Izvoarele Barcăului), muzee in Zalău, Şimleu Silvaniei, Bocşa, Bobota, castrul roman Porolissum in Moigrad, Grădina Botanică din Jibou.

Sursa: site-ul Directiei de Statistica Salaj

Aflati mai multe despre atractiile turistice din tara Romania

Romania
 Descriere despre "Tara "
Romania ....

Hotel Popasul Romanilor**** este situat la doar 11 km de orașul Zalău, in Muntii Meses, in satul Ciumârna, Comuna Românași si pune la dispoziție servicii de cazare, restaurant, organizări de evenimente și un Centru SPA.

 

Mediul înconjurător este unul ecologic, oferit de naturalețea și unicitatea zonei în care se găsesc munții Meseș. Istoria este prezentă și aici având ocazia să vedeți câteva dintre rămășițele Cetății Romane Porolissum.

 

Căldura și energia adusă de către amenajarea locului, dată de către culoarea aurie a perdelelor, lampadarelor sau a mobilierului, vă vor inspira și aduce mai multă energie și bunăstare. Eleganța și măestria sălii festive este perfectă pentru organizarea unui eveniment important din viața dumneavoastră.

 

Popasul Romanilor are in structură camere single, matrimoniale, twin.

 

Camere: decorate și utiliate pentru a satisface nevoile oaspetilor, dispunând de: Internet wireless, TV LCD cablu, telefon, sistem automat de control al temperaturii, minibar, seif, baie proprie, uscător de păr, halate de baie, papuci.

Unele camere au vedere la munte, la piscină sau la grădină.

 

Spiritul roman este sursa de inspirație și originalitate, care sperăm să contribuie la reușita șederii. Gustați preparatele culinare din bucătăria locala si internationala și relaxați-vă trupul și mintea folosind serviciile oferite de Centrul SPA.

 

Facilități: 2 săli de conferințe, parcare exterioară, room service, piscină exterioară, Jacuzzi, baie de abur, restaurant cu servire a la carte, cu o mare varietate de produse tradiționale românești și internationale, o listă de vinuri alese și o atmosferă relaxantă.

Hotelul dispune de 2 restaurante cu o capacitate de 60 locuri, respectiv 200 locuri.