HOME > CIRCUITE > ROMANIA

Esenta Banatului Montan

Esenta Banatului Montan
Excursie Rusalii 19-21 Iunie 2021
Pret: 690 lei/persoana


Program excursie:

Ziua 1, 19.06.2021, Bucuresti -Corabia -Vanju Mare -Baile Herculane:
- plecare din Bucuresti in data de 19 Iunie 2021 la ora 06.30 din Dealul Mitropoliei;
- vizitarea ghidata a Cetății Sucidava;
- degustare de vin la crama;
- relaxare 2 ore la strandul cu apa termala;
- cazare si cina la hotel.

Ziua 2, 20.06.2021, Baile Herculane -Oravita -Anina - Cascada Bigar -Morile de Apa Cheile Rudariei -Baile Herculane:
- mic dejun la hotel;
- plecare de la hotel la ora 08.30;
- plimbare cu “mocanita banatului” pe ruta Oravita -Anina (2 ore);
- vizitarea Cascadei Bigar;
- vizitarea morilor de apă din Cheile Rudăriei -rezervaţiei mulinologică;
- cazare si cina la hotel.

Ziua 3, 21.06.2021, Baile Herculane -Orsova -Bucuresti:
- mic dejun la hotel;
- plecare de la hotel la ora 09.00;
- vizitarea Manastirii Sfanta Ana din Orsova;
- croaziera cu vaporas pe Dunare pana in Cazanele Mici (Tabula Traiana, Chipul lui Decebal, Manastirea Mraconia), durata 2 ore;
- sosire in Bucuresti in data de 21 Iunie 2021 in jurul orei 21.00.

Distante: ziua 1 - 445 km, ziua 2 - 220 km si ziua 3 - 400 km.

PRETUL INCLUDE:

-  transport autocar clasificat 3*;
- cazare 2 nopti la Hotel Domogled 3* in camera cu balcon;
- demipensiune (mic dejun si cina la hotel);
- vizitarea ghidata a Cetății Sucidava;
- degustare de vin la crama;
- relaxare 2 ore la strandul cu apa termala;
- plimbare cu “mocanita banatului” pe ruta Oravita -Anina, durata 2 ore;
- vizitarea Cascadei Bigar;
- vizitarea morilor de apă din Cheile Rudăriei -rezervaţiei mulinologică;
- vizitarea Manastirii Sfanta Ana din Orsova;
- croaziera cu vaporas pe Clisura Dunarii din Orsova pana in Cazanele Mici (Tabula Traiana, Chipul lui Decebal, Manastirea Mraconia), durata 2 ore;
- insotitor din partea agentiei.

Optional, contra cost: mesele de pranz, bauturi la cina, vizitarea izvorului Bigăr și a grotei 5 lei/persoana (20 minute dus -intors), cheltuieli personale (suveniruri, etc).

Tarifele afisate sunt valabile pentru un grup de minim 40 persoane.
Pentru grup cuprins intre 30 si 39 persoane se achita un supliment de 70 lei/persoana.
In cazul neintrunirii numarului minim de 30 de persoane excursia se reprogrameaza.

Reducere copii:
- copil 0 -4,99 ani, beneficiaza de gratuitate la transport si la cazare, fara loc asigurat in autocar si fara pat suplimentar, servicii de masa incluse;
- copil 5 -11,99 ani, cazat in camera dubla cu 2 adulti, achita 405 lei, cu loc in autocar, pat suplimentar si servicii de masa;
- copil 12 -17,99 ani, cazat in camera dubla cu 2 adulti, achita 510 lei, cu loc in autocar, pat suplimentar si servicii de masa;
- 2 copii (primul copil 0 -4,99 ani si al 2-lea copil 5 -11,99 ani), cazat in camera dubla cu 2 adulti, primul copil beneficiaza de gratuitate iar al 2-lea copil achita 405 lei (include loc in autocar, pat suplimentar si servicii de masa);
- 2 copii (primul copil 0 -4,99 ani si al 2-lea copil 12 -17,99 ani), cazat in camera dubla cu 2 adulti, primul copil beneficiaza de gratuitate iar al 2-lea copil achita 510 lei (include loc in autocar, pat suplimentar si servicii de masa);
- 2 copii (primul copil 5 -9,99 ani si al 2-lea copil 5 -11,99 ani), cazat in camera dubla cu 2 adulti, primul copil achita 310 lei iar al 2-lea copil achita 405 lei (include loc in autocar, pat suplimentar si servicii de masa);
- 2 copii (primul copil 5 -9,99 ani si al 2-lea copil 12 -17,99 ani), cazat in camera dubla cu 2 adulti, primul copil achita 310 lei iar al 2-lea copil achita 510 lei (include loc in autocar, pat suplimentar si servicii de masa).
Pentru cazare la hotel se prezinta copie dupa certificatul de nastere al copilului.

Ora de plecare din Bucuresti este 06.30, prezentare la îmbarcare cu 30 minute înainte (ora 06.00).


Conform normelor in vigoare pe toată durata transportului in autocar este obligatorie purtarea reglementară a măștii (acoperirea gurii și nasului).


Conditii plata: integral sau avans minim 230 lei/persoana iar diferenta pana la 4 Iunie 2021.


Plata serviciilor se va efectua astfel:
- numerar sau cu cardul la sediul agentiei;
- cu tichete de vacanta;
- in cont cu foaie de varsamant la o filiala Unicredit Bank cu ajutorul facturii proforme; in cont cu ordin de plata cu ajutorul facturii proforme.

Penalizari in caz de retragere:
- renuntarea la excursie din momentul achitarii avansului pana la data de 3 Iunie 2021 se penalizeaza cu contravaloarea avansului achitat;
- renuntarea la excursie dupa 4 Iunie 2021 se penalizeaza cu contravaloarea integrala a serviciilor.

Cetatea Sucidava
Sucidava, important centru economic si militar al tribului geto-dacic al sucilor, este situată în vatra orașului Corabia (județul Olt), pe teritoriul fostului sat Celeiu.
Aşezarea antică Sucidava s-a născut pe malul stâng al Dunării, într-un punct de contact între valea râului Isker - cu vechiul oraş Oescus, de la Sud de fluviu - şi drumul ce urca de-a lungul Oltului, spre Transilvania.
După includerea unei părţi a Daciei în Imperiul Roman, la Sucidava s-a ridicat un castru roman care a contribuit la dezvoltarea asezarii civile Sucidava.
Sub imparatul roman Aurelian (270 -275) a fost zidita prima cetate de aparare.
Primul imparat crestin al Imperiul Roman -Constantin cel Mare (306 -337) a rezidit fortareata, a restaurat drumul roman care lega Cetatea Sucidava de Cetatea Romula si a construit un pod de piatra peste Dunare, inaugurat în vara anului 328 se întindea pe o lungime de 2437,5 m, fiind considerat unul dintre cele mai lungi poduri din antichitate. Durata sa de viaţă a fost mică, până la sfârşitul secolului al IV-lea, însă a avut rolul de a uni romanitatea de la nordul şi sudul Dunării. Ruinele podului roman se află la o distanţă de circa 40 m spre nord de malul Dunării şi la 132 de metri în raport cu fortificaţia.
Sucidava a fost distrusă prima dată de către huni, în perioada 442-447.
Între anii 527-533, ea a fost refăcută de către împăratul Iustinian, ca apoi aceasta să fie părăsită la sfârșitul secolului al VI-lea din cauza invaziilor avaro-slave.
Începând cu secolul al VII-lea, aria cetății a fost locuită, fără întrerupere, până astăzi, de o populație românească.
Peste un mileniu, în epoca medievală, începând de la Mircea cel Bătrân până la Mihai Viteazul, colţul sud-estic al cetăţii va fi refăcut şi folosit ca punct de rezistenţă antiotomană.
Vestigii istorice de vizitat: poarta de vest, locuinta eneolitica, fantana secreta, cladirea cu hyppocaust, basilica paleobizantina, zidurile si curtinele cetatii.
„Fântâna Secretă” de la Sucidava, astăzi restaurată şi integrată în circuitul de vizitare, este punctual de atracţie al cetăţii. Ea se găseşte în partea de sud a cetăţii şi captează, la o adâncime de18 m, unul din puternicele izvoare de la poalele platoului, aflat la circa 14 m sud de zidul de incintă. Se compune din doua parţi: puţul propriu- zis (puteus) şi coridorul subteran de acces (dromos), lung de 26 m, ce coboară până la izvor. Fântâna a fost construita in timpul Imparatului Iustinian în secolul al VI-lea şi a avut rolul de a asigura aprovizionarea cu apă a garnizoanei în timp de asediu.

Crama Vanju Mare
Caracterul tradiţional al culturii viţei de vie in acest teritoriu este dovedit istoric prin descoperirile arheologice care atestă existenţa plantaţiilor de viţă de vie încă din anii 1000- 700 î.e.n. când aceste teritorii erau locuite de sciţi şi agatârşi.
Pe vremea geto-dacilor cultura viţei de vie era atât de extinsă încât vinul produs depăşea cu mult nevoile proprii de consum constituind unul din principalele produse de schimb cu popoarele vecine, mai ales grecii.
Scenele de pe columna lui Traian precum şi medalia bătută de romani după cucerirea Daciei intitulată Dacia Felix care înfăţişată o femeie aşezată pe o stâncă căreia doi copii îi oferă spice de grâu şi struguri fac dovada de necontestat a gradului de dezvoltare a agriculturii în general şi a viticulturii în special.
Legenda spune că, lucrând la culesul viilor şi la prepararea vinului, degustând mai mult decât era îngăduit din bogăţia rodului, călugării ar fi exclamat “O rea viţă!” dând astfel numele localităţii OREVIŢA.
Documentele atestă că în 1610, din porunca Domnitorului Ungrovlahiei Radu Voievod sunt date Sfintei Mitropolii a Târgoviştei satele Oreviţa, Bărboşanii cu dealul cu vii şi cu vinăriciul.
Podgoriile Oreviţa şi Golul Drâncei sunt menţionate de catre Ion Ionescu de la Brad în Monografia Agricolă a judeţului Mehedinţi din1868 care arată că din suprafaţa viticolă de 6700 ha a judeţului Mehedinţi, 1500ha erau numai la Oreviţa. Soiurile existente atunci pentru obţinerea vinurilor roşii erau Negru Vârtos şi Negru Moale şi Feteasca Albă, Tămâioasă, Berbecel, Băşicată pentru vinurile albe.
Tot despre vinurile roşii ale acestor ţinuturi Ion C.Ciurescu spunea în 1937 că sunt atât de groase că le poţi duce în batistă.
Întregul edificiu viti-vinicol al acestor zone a fost distrus de atacul filoxerei de la sfârşitul secolului al XIX lea.
Pentru refacerea patrimoniului distrus s-au importat, la începutul secolului XX soiuri noi ca Merlot, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir pentru vinuri roşii şi Riesling Italian, Muscat Ottonel, Sauvignon Blanc, Pinot Gris pentru vinurile albe, cultivându-se in paralel şi soiurile româneşti Fetească Regală, Fetească Albă şi Fetească Neagră.

Plimbare cu „Mocanita Banatului”
Călătoriți în timp pe cea mai veche cale ferată din Sud-Estul Europei – 14 tuneluri, 10 viaducte, tăieturi în munte pe o lungime de 21 de kilometri, deci peste două treimi din întregul traseu !

Morile de apă de pe Cheile Rudăriei
Frumuseţea naturii şi destoinicia omului oferă prin cele 22 de mori de apă cu ciutură un loc unic prin peisaj, floră, arhitectură arhaică, legende şi poveşti.
Aşezate asemenea unei salbe de mărgele de-a lungul cursului apei pe o lungime de 3 km, în sat şi în afara satului, morile valorifică, într-o concepţie hidroenergetică şi constructivă care învederează o mare experienţă şi abilitate “inginerească”, potenţialul energetic modest al râului Rudăria datorat unei diferenţe de nivel nesemnificative.
Pe cursul acestui râu, localnicii au construit mori de apă cu ciutură pentru măcinarea grăunţelor folosind forţa apei. Debitul constant al apei pe tot parcursul anului şi diferenţa de nivel au făcut posibil acest lucru. În perioada interbelică existau 48 de mori, după venirea comunismului şi colectivizarea agriculturii au mai rămas doar 22 mori, 9 în afara satului şi 13 mori în sat, funcţionale toate.
Toponimul Rudăria derivă de la cuvintele slave ruda = minereu şi reka = râu, rudaria, adică locul de unde se extrage minereul de fier.
Numele actual al localităţii Eftimie Murgu, poartă numele marelui revoluţionar român paşoptist cu numele omonim.

Manastirea "Sfanta Ana", desi construita la inceputul secolului, pe Dealul Mosului si avand o perspectiva deosebita asupra lacului de acumulare "Portile de Fier", este o figura noua si destul de putin cunoscuta in tara si in strainatate. Acest lucru se datoreaza unor factori istorici, care vor fi prezentati in istoricul zbuciumat al manastirii si al ctitorului ei, cunoscutul ziarist din perioada interbelica Pamfil Seicaru.
Mănăstirea a fost ctitorită de cunoscutul ziarist din anii interbelici, Pamfil Seicaru (1894 - 1980), care a luptat aici in calitate de tanăr sublocotenent al Reg.17 inf. in anii Razboiului pentru Reintregirea Neamului (1916 - 1918) si care, pentru faptele sale de arme, a fost distins cu titlul de Cavaler al Ordinului "Mihai Viteazul" de către regele Ferdinand I al Romaniei.

Croaziera pe Dunare cu Nava Dierna prin Clisura Dunarii – partea cea mai spectaculoasă din traseul Dunării, intre Orsova si Cazane, puteti vedea peisaje de o frumuseţe rară, Tabula Traiana, Cazanele Mici, Chipul lui Decebal, Mânăstirea Mraconia.
Nava Dierna se află în proprietatea Liceului de Marină din Orșova.
În anul 2008 a fost modernizată, în şantierul naval din Kladovo – Serbia. Aici a fost sporit confortul şi au fost înlocuite echipamentele de navigaţie pentru aducerea acestora la standardele tehnice ale Uniunii Europene privind Siguranţa navigaţiei şi prevenirea poluării. În present, Nava este material didactic, dar și material de agrement.

Chipul Regelui Dac Decebal a fost sculptat, între anii 1994-2004 prin finanțarea lui Iosif C-tin Drăgan, pe malul stâncos de la vărsarea râului Mraconia în Dunăre. Dimensiunile sunt impresionante: statuia este înaltă de 40m și lată de 25m, ceea ce o face cea mai mare din Europa.
Tabula Traiana, săpată în stâncă pe malul sârbesc, la ieşirea Dunării din Cazanele Mici, comemorează drumul construit de romani pentru cucerirea Daciei.
„Pe valea pitorească a Mrăcunii, pe malul pârâului Mrăcunea, care se varsă în Dunăre, dăinuiau de sute de ani vestigiile străvechii mânăstiri româneşti cunoscută sub numele de Mânăstirea Mrăcunea, astăzi fiind o amintire în memoria credincioşilor şi cu supra titlul de Mânăstirea de sub ape…” sta scris intr-un document expus la manastire.

 
de la 690 RON / persoana
Rezerva
Ai nevoie de AJUTOR?

 021 330 05 06  /  021 794 58 58  /  0787 229 909

Tara Tara: Romania
Localitate - Statiune Localitate - Statiune: Bucuresti -Corabia -Vanju Mare -Baile Herculane -Oravita -Anina -Eftimie Murgu -Orsova -Bucuresti
Tip transport Tip transport: Autocar
Plecare Plecare: 19.06.2021
Durata Durata: 3 zile
TARIFE
19.06 -21.06.2021, pachet 3 zile Demipensiune 850 lei/pachet/1 persoana 1.380 lei/pachet/2 persoane
Servicii neincluse:
Optional, contra cost: mesele de pranz, bauturi la cina, vizitarea izvorului Bigăr și a grotei 5 lei/persoana (20 minute dus -intors), cheltuieli personale (suveniruri, etc).

Esenta Banatului Montan
Excursie Rusalii 19-21 Iunie 2021
Pret: 690 lei/persoana


Program excursie:

Ziua 1, 19.06.2021, Bucuresti -Corabia -Vanju Mare -Baile Herculane:
- plecare din Bucuresti in data de 19 Iunie 2021 la ora 06.30 din Dealul Mitropoliei;
- vizitarea ghidata a Cetății Sucidava;
- degustare de vin la crama;
- relaxare 2 ore la strandul cu apa termala;
- cazare si cina la hotel.

Ziua 2, 20.06.2021, Baile Herculane -Oravita -Anina - Cascada Bigar -Morile de Apa Cheile Rudariei -Baile Herculane:
- mic dejun la hotel;
- plecare de la hotel la ora 08.30;
- plimbare cu “mocanita banatului” pe ruta Oravita -Anina (2 ore);
- vizitarea Cascadei Bigar;
- vizitarea morilor de apă din Cheile Rudăriei -rezervaţiei mulinologică;
- cazare si cina la hotel.

Ziua 3, 21.06.2021, Baile Herculane -Orsova -Bucuresti:
- mic dejun la hotel;
- plecare de la hotel la ora 09.00;
- vizitarea Manastirii Sfanta Ana din Orsova;
- croaziera cu vaporas pe Dunare pana in Cazanele Mici (Tabula Traiana, Chipul lui Decebal, Manastirea Mraconia), durata 2 ore;
- sosire in Bucuresti in data de 21 Iunie 2021 in jurul orei 21.00.

Distante: ziua 1 - 445 km, ziua 2 - 220 km si ziua 3 - 400 km.

PRETUL INCLUDE:

-  transport autocar clasificat 3*;
- cazare 2 nopti la Hotel Domogled 3* in camera cu balcon;
- demipensiune (mic dejun si cina la hotel);
- vizitarea ghidata a Cetății Sucidava;
- degustare de vin la crama;
- relaxare 2 ore la strandul cu apa termala;
- plimbare cu “mocanita banatului” pe ruta Oravita -Anina, durata 2 ore;
- vizitarea Cascadei Bigar;
- vizitarea morilor de apă din Cheile Rudăriei -rezervaţiei mulinologică;
- vizitarea Manastirii Sfanta Ana din Orsova;
- croaziera cu vaporas pe Clisura Dunarii din Orsova pana in Cazanele Mici (Tabula Traiana, Chipul lui Decebal, Manastirea Mraconia), durata 2 ore;
- insotitor din partea agentiei.

Optional, contra cost: mesele de pranz, bauturi la cina, vizitarea izvorului Bigăr și a grotei 5 lei/persoana (20 minute dus -intors), cheltuieli personale (suveniruri, etc).

Tarifele afisate sunt valabile pentru un grup de minim 40 persoane.
Pentru grup cuprins intre 30 si 39 persoane se achita un supliment de 70 lei/persoana.
In cazul neintrunirii numarului minim de 30 de persoane excursia se reprogrameaza.

Reducere copii:
- copil 0 -4,99 ani, beneficiaza de gratuitate la transport si la cazare, fara loc asigurat in autocar si fara pat suplimentar, servicii de masa incluse;
- copil 5 -11,99 ani, cazat in camera dubla cu 2 adulti, achita 405 lei, cu loc in autocar, pat suplimentar si servicii de masa;
- copil 12 -17,99 ani, cazat in camera dubla cu 2 adulti, achita 510 lei, cu loc in autocar, pat suplimentar si servicii de masa;
- 2 copii (primul copil 0 -4,99 ani si al 2-lea copil 5 -11,99 ani), cazat in camera dubla cu 2 adulti, primul copil beneficiaza de gratuitate iar al 2-lea copil achita 405 lei (include loc in autocar, pat suplimentar si servicii de masa);
- 2 copii (primul copil 0 -4,99 ani si al 2-lea copil 12 -17,99 ani), cazat in camera dubla cu 2 adulti, primul copil beneficiaza de gratuitate iar al 2-lea copil achita 510 lei (include loc in autocar, pat suplimentar si servicii de masa);
- 2 copii (primul copil 5 -9,99 ani si al 2-lea copil 5 -11,99 ani), cazat in camera dubla cu 2 adulti, primul copil achita 310 lei iar al 2-lea copil achita 405 lei (include loc in autocar, pat suplimentar si servicii de masa);
- 2 copii (primul copil 5 -9,99 ani si al 2-lea copil 12 -17,99 ani), cazat in camera dubla cu 2 adulti, primul copil achita 310 lei iar al 2-lea copil achita 510 lei (include loc in autocar, pat suplimentar si servicii de masa).
Pentru cazare la hotel se prezinta copie dupa certificatul de nastere al copilului.

Ora de plecare din Bucuresti este 06.30, prezentare la îmbarcare cu 30 minute înainte (ora 06.00).


Conform normelor in vigoare pe toată durata transportului in autocar este obligatorie purtarea reglementară a măștii (acoperirea gurii și nasului).


Conditii plata: integral sau avans minim 230 lei/persoana iar diferenta pana la 4 Iunie 2021.


Plata serviciilor se va efectua astfel:
- numerar sau cu cardul la sediul agentiei;
- cu tichete de vacanta;
- in cont cu foaie de varsamant la o filiala Unicredit Bank cu ajutorul facturii proforme; in cont cu ordin de plata cu ajutorul facturii proforme.

Penalizari in caz de retragere:
- renuntarea la excursie din momentul achitarii avansului pana la data de 3 Iunie 2021 se penalizeaza cu contravaloarea avansului achitat;
- renuntarea la excursie dupa 4 Iunie 2021 se penalizeaza cu contravaloarea integrala a serviciilor.

Cetatea Sucidava
Sucidava, important centru economic si militar al tribului geto-dacic al sucilor, este situată în vatra orașului Corabia (județul Olt), pe teritoriul fostului sat Celeiu.
Aşezarea antică Sucidava s-a născut pe malul stâng al Dunării, într-un punct de contact între valea râului Isker - cu vechiul oraş Oescus, de la Sud de fluviu - şi drumul ce urca de-a lungul Oltului, spre Transilvania.
După includerea unei părţi a Daciei în Imperiul Roman, la Sucidava s-a ridicat un castru roman care a contribuit la dezvoltarea asezarii civile Sucidava.
Sub imparatul roman Aurelian (270 -275) a fost zidita prima cetate de aparare.
Primul imparat crestin al Imperiul Roman -Constantin cel Mare (306 -337) a rezidit fortareata, a restaurat drumul roman care lega Cetatea Sucidava de Cetatea Romula si a construit un pod de piatra peste Dunare, inaugurat în vara anului 328 se întindea pe o lungime de 2437,5 m, fiind considerat unul dintre cele mai lungi poduri din antichitate. Durata sa de viaţă a fost mică, până la sfârşitul secolului al IV-lea, însă a avut rolul de a uni romanitatea de la nordul şi sudul Dunării. Ruinele podului roman se află la o distanţă de circa 40 m spre nord de malul Dunării şi la 132 de metri în raport cu fortificaţia.
Sucidava a fost distrusă prima dată de către huni, în perioada 442-447.
Între anii 527-533, ea a fost refăcută de către împăratul Iustinian, ca apoi aceasta să fie părăsită la sfârșitul secolului al VI-lea din cauza invaziilor avaro-slave.
Începând cu secolul al VII-lea, aria cetății a fost locuită, fără întrerupere, până astăzi, de o populație românească.
Peste un mileniu, în epoca medievală, începând de la Mircea cel Bătrân până la Mihai Viteazul, colţul sud-estic al cetăţii va fi refăcut şi folosit ca punct de rezistenţă antiotomană.
Vestigii istorice de vizitat: poarta de vest, locuinta eneolitica, fantana secreta, cladirea cu hyppocaust, basilica paleobizantina, zidurile si curtinele cetatii.
„Fântâna Secretă” de la Sucidava, astăzi restaurată şi integrată în circuitul de vizitare, este punctual de atracţie al cetăţii. Ea se găseşte în partea de sud a cetăţii şi captează, la o adâncime de18 m, unul din puternicele izvoare de la poalele platoului, aflat la circa 14 m sud de zidul de incintă. Se compune din doua parţi: puţul propriu- zis (puteus) şi coridorul subteran de acces (dromos), lung de 26 m, ce coboară până la izvor. Fântâna a fost construita in timpul Imparatului Iustinian în secolul al VI-lea şi a avut rolul de a asigura aprovizionarea cu apă a garnizoanei în timp de asediu.

Crama Vanju Mare
Caracterul tradiţional al culturii viţei de vie in acest teritoriu este dovedit istoric prin descoperirile arheologice care atestă existenţa plantaţiilor de viţă de vie încă din anii 1000- 700 î.e.n. când aceste teritorii erau locuite de sciţi şi agatârşi.
Pe vremea geto-dacilor cultura viţei de vie era atât de extinsă încât vinul produs depăşea cu mult nevoile proprii de consum constituind unul din principalele produse de schimb cu popoarele vecine, mai ales grecii.
Scenele de pe columna lui Traian precum şi medalia bătută de romani după cucerirea Daciei intitulată Dacia Felix care înfăţişată o femeie aşezată pe o stâncă căreia doi copii îi oferă spice de grâu şi struguri fac dovada de necontestat a gradului de dezvoltare a agriculturii în general şi a viticulturii în special.
Legenda spune că, lucrând la culesul viilor şi la prepararea vinului, degustând mai mult decât era îngăduit din bogăţia rodului, călugării ar fi exclamat “O rea viţă!” dând astfel numele localităţii OREVIŢA.
Documentele atestă că în 1610, din porunca Domnitorului Ungrovlahiei Radu Voievod sunt date Sfintei Mitropolii a Târgoviştei satele Oreviţa, Bărboşanii cu dealul cu vii şi cu vinăriciul.
Podgoriile Oreviţa şi Golul Drâncei sunt menţionate de catre Ion Ionescu de la Brad în Monografia Agricolă a judeţului Mehedinţi din1868 care arată că din suprafaţa viticolă de 6700 ha a judeţului Mehedinţi, 1500ha erau numai la Oreviţa. Soiurile existente atunci pentru obţinerea vinurilor roşii erau Negru Vârtos şi Negru Moale şi Feteasca Albă, Tămâioasă, Berbecel, Băşicată pentru vinurile albe.
Tot despre vinurile roşii ale acestor ţinuturi Ion C.Ciurescu spunea în 1937 că sunt atât de groase că le poţi duce în batistă.
Întregul edificiu viti-vinicol al acestor zone a fost distrus de atacul filoxerei de la sfârşitul secolului al XIX lea.
Pentru refacerea patrimoniului distrus s-au importat, la începutul secolului XX soiuri noi ca Merlot, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir pentru vinuri roşii şi Riesling Italian, Muscat Ottonel, Sauvignon Blanc, Pinot Gris pentru vinurile albe, cultivându-se in paralel şi soiurile româneşti Fetească Regală, Fetească Albă şi Fetească Neagră.

Plimbare cu „Mocanita Banatului”
Călătoriți în timp pe cea mai veche cale ferată din Sud-Estul Europei – 14 tuneluri, 10 viaducte, tăieturi în munte pe o lungime de 21 de kilometri, deci peste două treimi din întregul traseu !

Morile de apă de pe Cheile Rudăriei
Frumuseţea naturii şi destoinicia omului oferă prin cele 22 de mori de apă cu ciutură un loc unic prin peisaj, floră, arhitectură arhaică, legende şi poveşti.
Aşezate asemenea unei salbe de mărgele de-a lungul cursului apei pe o lungime de 3 km, în sat şi în afara satului, morile valorifică, într-o concepţie hidroenergetică şi constructivă care învederează o mare experienţă şi abilitate “inginerească”, potenţialul energetic modest al râului Rudăria datorat unei diferenţe de nivel nesemnificative.
Pe cursul acestui râu, localnicii au construit mori de apă cu ciutură pentru măcinarea grăunţelor folosind forţa apei. Debitul constant al apei pe tot parcursul anului şi diferenţa de nivel au făcut posibil acest lucru. În perioada interbelică existau 48 de mori, după venirea comunismului şi colectivizarea agriculturii au mai rămas doar 22 mori, 9 în afara satului şi 13 mori în sat, funcţionale toate.
Toponimul Rudăria derivă de la cuvintele slave ruda = minereu şi reka = râu, rudaria, adică locul de unde se extrage minereul de fier.
Numele actual al localităţii Eftimie Murgu, poartă numele marelui revoluţionar român paşoptist cu numele omonim.

Manastirea "Sfanta Ana", desi construita la inceputul secolului, pe Dealul Mosului si avand o perspectiva deosebita asupra lacului de acumulare "Portile de Fier", este o figura noua si destul de putin cunoscuta in tara si in strainatate. Acest lucru se datoreaza unor factori istorici, care vor fi prezentati in istoricul zbuciumat al manastirii si al ctitorului ei, cunoscutul ziarist din perioada interbelica Pamfil Seicaru.
Mănăstirea a fost ctitorită de cunoscutul ziarist din anii interbelici, Pamfil Seicaru (1894 - 1980), care a luptat aici in calitate de tanăr sublocotenent al Reg.17 inf. in anii Razboiului pentru Reintregirea Neamului (1916 - 1918) si care, pentru faptele sale de arme, a fost distins cu titlul de Cavaler al Ordinului "Mihai Viteazul" de către regele Ferdinand I al Romaniei.

Croaziera pe Dunare cu Nava Dierna prin Clisura Dunarii – partea cea mai spectaculoasă din traseul Dunării, intre Orsova si Cazane, puteti vedea peisaje de o frumuseţe rară, Tabula Traiana, Cazanele Mici, Chipul lui Decebal, Mânăstirea Mraconia.
Nava Dierna se află în proprietatea Liceului de Marină din Orșova.
În anul 2008 a fost modernizată, în şantierul naval din Kladovo – Serbia. Aici a fost sporit confortul şi au fost înlocuite echipamentele de navigaţie pentru aducerea acestora la standardele tehnice ale Uniunii Europene privind Siguranţa navigaţiei şi prevenirea poluării. În present, Nava este material didactic, dar și material de agrement.

Chipul Regelui Dac Decebal a fost sculptat, între anii 1994-2004 prin finanțarea lui Iosif C-tin Drăgan, pe malul stâncos de la vărsarea râului Mraconia în Dunăre. Dimensiunile sunt impresionante: statuia este înaltă de 40m și lată de 25m, ceea ce o face cea mai mare din Europa.
Tabula Traiana, săpată în stâncă pe malul sârbesc, la ieşirea Dunării din Cazanele Mici, comemorează drumul construit de romani pentru cucerirea Daciei.
„Pe valea pitorească a Mrăcunii, pe malul pârâului Mrăcunea, care se varsă în Dunăre, dăinuiau de sute de ani vestigiile străvechii mânăstiri româneşti cunoscută sub numele de Mânăstirea Mrăcunea, astăzi fiind o amintire în memoria credincioşilor şi cu supra titlul de Mânăstirea de sub ape…” sta scris intr-un document expus la manastire.

 

Aflati mai multe despre atractiile turistice din tara Romania

Romania
 Descriere despre "Tara "
Romania ....