HOME > OFERTE SPECIALE > ROMANIA

Sfantul Andrei si Ziua Nationala 2020 in Berca Casa Matei****

Sfantul Andrei si Ziua Nationala 2020 in Berca Casa Matei****


Va invitam sa petreceti Ziua Sfantului Andrei – ocrotitorul Romaniei si Zina Nationala impreuna cu prietenii, in Berca !

 

Pachet servicii turistice 1 Decembrie: cazare 3 nopti in perioada 27.11-01.12.2020, demipensiune, Seara Sfantului Andrei cu foc de tabara cu covrigi si vin fiert, degustare de vin la crama, Internet wireless, teren de sport, gradina, biliard.

 

Conditii pentru rezervare: plata integrala sau avans 50 % dupa confirmarea rezervarii iar diferenta se va achita pana la 13 Noiembrie.

 

Optional transport, transferuri.

de la 685 RON / persoana / 3 nopti
Ai nevoie de AJUTOR?

 021 330 05 06  /  021 794 58 58  /  0787 229 909

Tara Tara: Romania
Judet - Regiune Judet - Regiune: Buzau
Localitate - Statiune Localitate - Statiune: Berca
Tip masa Tip masa: Demipensiune inclusiv Cina Festiva
Plecare Plecare: Oricare
Durata Durata: 3 nopti
TARIFE
PERIOADA
MASA
CAMERA
TARIF TOTAL
27.11-01.12.2020, sejur 3 nopti
Demipensiune
2 persoane
1.370 lei
Rezerva

Sfantul Andrei si Ziua Nationala 2020 in Berca Casa Matei****


Va invitam sa petreceti Ziua Sfantului Andrei – ocrotitorul Romaniei si Zina Nationala impreuna cu prietenii, in Berca !

 

Pachet servicii turistice 1 Decembrie: cazare 3 nopti in perioada 27.11-01.12.2020, demipensiune, Seara Sfantului Andrei cu foc de tabara cu covrigi si vin fiert, degustare de vin la crama, Internet wireless, teren de sport, gradina, biliard.

 

Conditii pentru rezervare: plata integrala sau avans 50 % dupa confirmarea rezervarii iar diferenta se va achita pana la 13 Noiembrie.

 

Optional transport, transferuri.


Aflati mai multe despre atractiile turistice din localitatea - statiunea Berca

Down

Comuna Berca este asezată  în  partea centrala a județului, pe ambele maluri ale râului Buzău, la limita sudică a zonei subcarpatice si este formata din satele Băceni, Berca (reședința), Cojanu, Joseni, Mănăstirea Rătești, Pâclele, Pleșcoi, Pleșești, Rătești, Sătuc, Tâțârligu, Valea Nucului și Viforâta.

Comuna este străbătută prin partea sa sudică (satul Sătuc), pe malul drept al râului Buzău de șoseaua națională DN10 care leagă Buzăul de Brașov; pe celălalt mal, comuna este străbătută de șoseaua județeană DJ203L, care vine de la Cernătești și merge paralel cu cea națională, apoi de la Pârscov duce spre nord, pe valea Bălănesei, către Bozioru și Brăești. Pe teritoriul comunei, din DJ203L se ramifică șoseaua județeană DJ102F, care urmează cursul râului Sărățel, ducând spre rezervațiile Vulcanii Noroioși și spre Mânzălești.

Dezvoltarea așezării și valorificarea resurselor economice ale solului și subsolului au dus la îmbogățirea treptată a factorului geografic și la ridicarea nivelului de trai al locuitorilor.În localizarea și evoluția așezării, omul și-a exercitat, din cele mai vechi timpuri, influența sa adaptându-se mediului natural.

Teritoriul comunei Berca este situat în grupa centrală (Dealurile Botanului) și se întinde pe două subunități: Dealurile Dîlma partea de vest a teritoriului și Dealurile Bocului partea estică având o suprafață de 7329.3 ha. Comunele cu care se învecinează sunt: Nord-Scorțoasa, Nord Est-Beceni, Est-Cernătești, Sud-Est-Săpoca, Sud-Vernești, Sud-Vest-Unguriu, Vest -Pârscov.

Rute de acces: 1. DN 10 BUZĂU-BRAȘOV (prin localitatea Sătuc); 2. DJ 102F SĂTUC – BERCA – SCORȚOASA – CĂNEȘTI – CHILII; 3. DJ 203L BUZĂU – MĂRĂCINENI – SĂPOCA – PLEȘCOI – BERCA – COJANU – PÂRSCOV; 4. CALEA FERATĂ BUZĂU – NEHOIAȘU care străbate comuna Berca în partea sudică, paralel cu albia râului Buzău, pe o distanță de 2,5 km.

Zona subcarpatică de curbură la limita căreia este așezată comuna Berca, reprezintă o îmbinare de culmi deluroase cu depresiuni și bazinete.Regiunea este cutată larg, cutele fiind orientate de la sud-vest către nord-est și prezintă fracturi, ridicături sau coborâri. Apele curgătoare au impus direcții de fragmentare alături de structura geologică.

Rețeaua hidrografică din zona comunei Berca este reprezentată de râul Buzău, cu o direcție de scurgere nord-vest, sud-est, rezultatul debușării acestuia în zona de câmpie fiind formarea unui con de dejecție ce se dezvoltă pe un areal de cca. 554 km2. Dispunerea aluviunilor grosiere este în mai multe etaje, cu grosimi variate între 10-40 m, aluviuni ce asigură înmagazinarea unor importante cantități de apă.

Râul Buzău izvorãște din estul munților Ciucaș, are lungimea de 325 km și este afluent de dreapta al râului Siret în Câmpia Siretului Inferior. Pe cursul râului Buzău sunt două amenajări hidroenergetice: barajul și acumularea Siriu cu centrala hidroelectrică de la Nehoiașu și barajul Cândești, cu amenajarea hidroenergetică Cândești-Vernești-Simileasca. Din cauza condițiilor morfologice, apele de șiroire torențiale divaghează pe suprafața terasei joase, provocând inundații la viituri.

Principalii afluenți ai râului Buzău în zona analizată sunt: in stânga Bălăneasa, Sărățel, Pâclele, Slănic, Nucu, Blăjanca, iar in dreapta pârâul Nișcov.

Nicolae Iorga afirma, în a sa carte, „România cum era până la 1918” (Ed.Minerva, București, 1972, p.394): „Berca -un sat de munteni săraci care se coboară la câmp ca să câștige, câteva luni din an, 40 de bani pe zi.Niciodată el n-a putut să aibă vreo însemnătate, dar un domn, a făcut aici, o mânăstire(…)”

 

Într-adevăr mânăstirea fondată la 1694 de către Mihalcea Cândescu și soția sa Alexandrina este simbolul istoric al comunei.

Mânăstirea are în mod cert dedesubt, vestigii seculare, urcând poate până în secolul al IV-lea. Săpăturile efectuate aici au scos la iveală urme de locuire din epoca bronzului (cultura Monteoru) şi resturi ceramice identificate ca aparţinând culturii Cucuteni B. Au mai fost găsite fragmente de ceşti specifice culturii Noua (a doua jumătate a mileniului II, î.Hr.), un ac de bronz cât şi fragmentele unei străchini, datată ca fiind din prima epocă a fierului (Hallstatt), cultura Basarabi. Pe malul drept al râului Buzău au fost identificate urme de locuire din a doua epocă a fierului (La Téne, sec. II-I, î.Hr.)

Mănăstirea-cetate Berca este amplasată pe un vârf de deal la intrarea în localitatea cu acelaşi nume, având o largă deschidere spre pădurile seculare din apropiere, motiv pentru care istoricii o consideră o veritabilă poartă fortificată a Văii Buzăului.A fost concepută ca mănăstire de tip cetate, curtea centrală şi biserica fiind împrejmuite cu ziduri mari de cărămidă, asemenea celorlalte aşezăminte brâncoveneşti. Totodată, clopotniţa era folosită ca turn de observaţie, iar un tunel subteran permitea retragerea în pădurile din apropiere. “Mănăstirile-cetate reprezintă o găselniţă a domnitorilor valahi pentru a înşela vigilenţa turcilor şi a eluda interdicţia impusă de Poarta otomană de a se construi cetăţi fortificate în ţările române. Din clopotniţă, se supravegheau mişcările de trupe şi tot de acolo se trăgea clopotul de alarmă sau, după caz, pentru slujba duminicală”, susţine scriitorul D.I. Delapetra.

Manastirea Ratesti este o manastire ortodoxa cu viata de obste in care se nevoiesc in jur de 60 de maici. Manastirea, a carei biserica este inchinata Sfintei Treimi si Sfantului Dimitrie Izvoratorul de Mir, se afla in judetul Buzau, la o distanta de aproximativ 30 de kilometri nord-vest de orasul Buzau. La aceasta se ajunge pe drumul national 10, trecandu-se raul Buzau, mai inainte de localitatea Satuc, sau pe drumul judetean 203, trecand prin Berca, apoi pe drumul comunal 194, cale de doi kilometri. Adresa manastirii: satul Ratesti, comuna Berca, 127039, judetul Buzau.

Primul document care atestă existenţa lor, datând din 22 mai 1489, este emis de domnitorul Vlad Călugărul, care întărea lui Bolea, lui Ion şi altui Ion, moşia Plăcicoiu (Pleşcoi), cu via şi siliştele, arătându-se, totodată, şi hotarele. Această moşie era însă cu mult mai veche, deoarece domnitorul demonstrează că cei trei o aveau din moşi strămoşi, dobândită de la domnii din vechime. „Din mila lui Dumnezeu, lo Vlad Voievod şi Domn a toată ţara Ungrovlahiei, fiul marelui şi preabunului Vlad Voievod, dă domnia mea această poruncă a domniei mele lui Bolea şi lui Ion, şi lui lon cu fiii lor, câţi le va lăsa Dumnezeu, ca să le fie moşia Plăcicoiu toată cu tot hotarul din câmp şi din pădure şi din ape şi cu via şi cu toate siliștele satelor şi cu venitul de peste tot şi peste toate hotarele. Şi semnele hotarului să se ştie, de la celelalte sate dinprejur: de la hotar până la grui, de acolo până la hotarul Urlătorilor, la Zârna, de acolo până la hotarul hodobenilor, de acolo până la hotarul Mierlarilor, şi până la moara de vânt, de acolo merge până la hotarul Aldenilor, pentru că le este a lor veche şi dreaptă moşie din moşi strămoşi, dobândită de la alţi domni vechi de mai demult.

Referitor la satul Răteşti, câteva documente din veacul al XVII-lea, fac referiri fie la martori din acest sat, care au fost de faţă la vânzarea sau stabilirea hotarelor unor terenuri. Astfel, în august 1601, între cei 12 boieri hotarnici care au stabilit hotarele proprietăţii pârcălabului Lupu din Pârscov, figurează şi Voiculeț din Răteşti. Într-un alt hrisov emis în cancelaria domnitorului Radu Şerban la începutul anului 1601, apar ca aldămăşari, Dragomir, fratele său Neagu, jupâneasa Voica, soţia lui Miclăuş prin care aceasta a vândut 250 stânjeni de moşie la Răteşti, pentru 2500 de aspri.

Declarata inca din anul 1924 monument al naturii, zona Paclele Mari – Paclele Mici (situata in  comuna buzoiana Berca) este singurul loc din Europa in care pot fi vazuti vulcani noroiosi, fenomene similare inregistrandu-se doar in Siberia si in Australia.

In zona Paclelor Mici, pe o suprafata de aproape 10 hectare, se afla cei mai multi dintre vulcanii noroiosi, de forme extrem de variate, dar de dimensiuni relativ reduse. Aici pot fi vazuti vulcani deja formati, cu cratere in forma unor trunchiuri de con, avand inaltimea intre 2 si 8 metri, iar in varf – mici lacuri de “lava” rece: noroiul, adus din straturile din adancimea scoartei pamantesti, este impins continuu de gazele naturale spre gura vulcanilor, de unde se prelinge pe versantii acestora, sub forma unor paraiase. Aceste mici rauri negricioase se usuca treptat, modificandu-se astfel in permanenta peisajul. In acelasi timp, se formeaza noi cratere, care au la inceput marimea unui nasture. Zi de zi, noroiul impins de gaze face ca aceste cratere sa se mareasca, intinzandu-se unele catre celelalte, pana se unesc intre ele, dand nastere astfel unor guri de vulcani cu diametre de 2 – 3 metri.

Comuna dispune de următoarele unități de cazare și servicii: Berca-Pensiunea „Casa Matei”, Pensiunea „Moara Veche”, Pizzeria „Super Times”;Sătuc – Popasul Drumețului; Pleșcoi – Pensiunea „Speranța”.

O altă atracție a comunei o reprezintă ,,Cârnații de Pleșcoi”(declarați brand european) darși Festivalul ,,Cârnaților de Pleșcoi” festival gastronomic ce urmărește promovarea turistică a zonei, ajuns astăzi la ediția a-X-a desfășurat la Casa Matei, în parteneriat cu ANTREC ( Asociația Națională de Turism Rural).

Tot la capitolul gastronomie includem și Conacul Grigorescu, de câțiva ani renovat de soții Thorsten și Juranda Kirschner care a fost declarat unul dintre cele mai frumoase conace din judeţul Buzău menţionat şi în ghidul turistic „Cele mai frumoase sate din România”.Conacul în stil neo-brâncovenesc se află în satul Rătești și a fost construit în 1930 de către latifundiarul C.C. Grigorescu. Mulţi ani la rând conacul şi pământurile au fost utilizate pentru producerea vinului şi a coniacului local. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial conacul Grigorescu a fost utilizat ca spital pentru soldaţii răniţi şi adăpost pentru localnici. A fost abandonat mai mult de 20 de ani, iar din anul 2011 și până în prezent a fost renovat pas cu pas în procent de 80%, păstrându-și vechea înfățișare, în regie proprie cu meșteșugari ai locului și sprijinul arhitecților. După renovarea lui completă, a devenit sediul Terra Carpatica și Travel Buzău -dezvoltare turistică.

Cu un gust deosebit, datorat unei reţete speciale, cârnaţii de Plescoi şi-au câştigat renumele  de-a lungul timpului, atât în ţară cât şi peste hotare. Pleşcoienii, au fost angrosiști de băuturi spirtoase şi fructe, geambaşi şi măcelari. Aceasta de pe urmă îndeletnicire, a atins apogeul, între cele două războaie mondiale, când prăvăliile înşirate de o parte şi de alta a drumului ce străbătea satul, etalau din abundenţă, cârnaţii (proaspeţi, afumaţi sau uscaţi), pastramă şi ghiudem(n). Materia prima o constituia, şi o constituie, carnea de oaie şi de capră.

An de an, după Sf. Dumitru, turmele care treceau la iernat în bălţile Dunării, erau ,,vămuite” în Pleşcoi de măcelari care ,,rupeau” din oi cu sutele, asigurându-şi materia primă pentru pastramă în primul rand. Toamna, carnea era băgată în tăcitori, la denghi (straturi de carne dată cu sare şi presată sub greutăţi), în cantităţi mari. Era scoasă, de obicei, cu o săptămână înainte de Paşti, spălată şi pusă la zvântat. Era vândută împreună cu cârnaţii, negustorilor din Bucureşti, Brăila, Constanţa, etc. Îndeletnicirea a scăzut din intensitate, după razboi, (interzisă prin lege), mulţi pleşcoieni plătind cu libertatea. Cârnaţii, care au constituit, mult timp, valută forte, sunt făcuţi după reţete (secrete). Pentru că, în ultimii ani, materia primă este din ce în ce mai scumpă, la umplerea acestora se foloseşte, în amestec, carnea de vită sau de porc. Cei care ţin la ,,firmă”, totuşi, îi fac numai din carne de oaie.

Ghiudemul, produs de origine tătărească, a devenit tot mai rar. El are acelaşi amestec, ceva mai condimentat, în maţ de vită, uscat şi presat, se serveşte ca aperitiv, sub formă de ,,curea”. Vorbind despre cârnaţi şi pastramă, am comite o impietate, dacă n-am pomeni numele câtorva meseriaşi, care au contribuit şi contribuie la celebritatea acestor produse, enumerarea lor fiind întâmplătoare: Ion Marica (Călin), Nicu Cojocaru (Nicu lu’ Schiopu’), Fănuţă Dobrescu, fraţii Costel şi Iordache Mărculescu, Ion al lui Stere (Trentea), Ticu Protopopescu (Țobei), Mitică Papuc, Rom Frânculescu, Viorel Voinea, Jan Toma, Nicu Salahoru, Petrica Dragomirescu, Gică Oprea și alții. În peregrinările noastre, am intâlnit în diferite locuri, în vitrine sau pe grătar,,cârnaţi sau pastramă de Pleşcoi” dar…mulţi văd, puţini cunosc.

Sursa: Site-ul Primariei Berca

Aflati mai multe despre atractiile turistice din judetul - regiunea Buzau

Buzau

Judeţul Buzău este situat în sud-estul României, între 44 44′ şi 45 49′ latitudine nordică şi între 26 04′ şi 27 26′ longitudine estică. Se învecinează cu judeţele Braşov şi Covasna la nord-vest, Vrancea la nord-est, Brăila la est, Ialomiţa la sud şi Prahova la vest.

Legăturile judeţului cu celelalte zone din ţară: Drumul European E 85 (sau DN 2) dinspre Bucureşti sau dinspre Suceava, Bacău, Focşani; DN 1B spre Ploieşti; DN 10 spre Braşov (itinerar pe Valea Buzăului); DN 2B spre Brăila; Magistrala feroviară – linia 500 – de importanţă europeană (Bucureşti-Ploieşti-Buzău-Focşani-Bacău-Suceava).

Suprafaţa judeţului este de 6.102,6 km2 (2,6 % din suprafaţa ţării). Judeţul Buzău se întinde pe aproape tot bazinul hidrografic al râului Buzău care izvorăşte din curbura Carpaţilor. Dispunerea armonioasă a celor trei forme de relief caracterizează judeţul Buzău: la nord se găsesc Munţii Buzău, parte din Carpaţilor de Curbură; la sud se găseşte câmpia, aparţinând Câmpiei Române, iar la mijloc, o regiune de dealuri acoperite cu livezi. Unele dealuri coboară spre sud, ceea ce le conferă un climat sud-mediteranean favorabil viticulturii, regiunea Pietroasele fiind renumită pentru vinurile sale.

Clima este temperat continentală la fel ca în toată ţara, diferenţiată în funcţie de relief (predominând crivăţul, în tot cursul anului, din nord-est şi sud-vest, dar şi austrul, de la sud-vest, aducând uscăciune şi căldură vara, temperaturi ridicate iarna, vânturi ce influenţează clima judeţului). Temperaturile medii variază între 12 grade Celsius si 14 grade Celsius. Temperaturile maxime se înregistrează în iulie, până la 37 grade Celsius, în timp ce temperaturile minime se înregistrează în februarie – 26 grade Celsius. Media anuală a precipitaţiilor este între 400 mm şi 500 mm.

Relieful este variat şi dispus în trei trepte, care coboară de la nord-vest spre sud-est. Astfel, în nord domină înalţimile Munţilor Vrancei şi Buzăului (cu vârful Penteleu de 1.772 m, şi vârful Lăcăuţi, de 1.777 m), apoi în centru dealurile subcarpatice de curbură (Burduşoaia, Ciolanu-Măgura, Istriţa cu 754 m), şi în sud zona de şes a Câmpiei Române, cu caracter piemontan şi Câmpia Buzăului (cu 80 m, cu înclinare vestică, pe direcţia nord-vest şi estica, pe direcţia vest-sud), Gherghiţei, Râmnicului.

Din punct de vedere al organizării administrative, judeţul Buzău are 87 localităţi, din care: 2 municipii – Buzău (oraşul de reşedinţă al judeţului) şi Râmnicu Sărat; 3 oraşe – Nehoiu, Pogoanele şi Pătîrlagele; 82 comune cu 482 de sate.

Teritoriul judeţului Buzău, leagănul culturii şi civilizaţiei române, conservă vestigii care atestă existenţa omului în regiune din timpuri imemoriale. Unelte şi arme din oase sau pietre cioplite au fost scoase la lumină în câteva locuri pe teritoriul judeţului, cât şi obiecte ceramice din Neolitic şi Epoca Bronzului aparţinând Culturilor Boian, Gumeşti şi Monteoru. Vestigiile din Epoca Bronzului au fost descoperite în regiunea de dealuri, care împreună cu ruinele campului roman de la Pietroasele şi ale altor câteva aşezări dacice stau mărturie a continuităţii vieţii şi civilizaţiei pe acest teritoriu. Numele Mousaios (Buzău) a fost pentru prima dată menţionat în scris într-o scrisoare a guvernatorului roman din Dobrogea trimisă lui Vasile cel Mare, episcopul de Capadichia, în anul 376 d.Hr. Scrisoarea  menţionează existenţa, pe malurile râului Mousaios, a unei aşezări urbane (polis) numită tot Mousaios (Buzău). Documentul se găseşte în Biblioteca Vaticanului.

Meleagurile Buzăului au dat ţării nume de rezonanţă în politică, literatură, artă, arhitectură, ştiinţă. Sunt binecunoscuţi paşoptiştii şi unioniştii Scarlat Voinescu, Costache Ciochinescu, Neagu Benescu, Petru Suciu Mureşan sau Dimitrie Racoviţă. În pictură au strălucit Nicolae Teodorescu, şeful şcolii de zugravi de subţire, înfiinţată la Buzău în 1831, între elevi numărându-se şi nepotul său Gheorghe Tattarescu, Ion Andreescu, profesor la Buzău între anii 1872 şi 1878, Ştefan Popescu, Grigore Negoşanu, Constantin Petrescu-Dragoe, Adina-Paula Moscu şi Alexandru Moscu, muzicienii Nicolae şi Maria Severeanu, prof. Ioan Vicol, pianistul George Moscu, baritonul Aurelian Costescu Duca, Nicu Poenaru şi inegalabilul Nicolae Leonard, care a copilărit de la 6 ani în oraşul Buzău. Nu trebuie să-i dăm uitării pe cunoscuţii slujitori ai Thaliei, Nicolae Niculescu-Buzău, Nicolae Petre Rusu-Ciucurete, Vladimir Maximilian, George Ciprian, patronul spiritual al teatrului profesionist de la Buzău (înfiinţat în 1995, inaugurat la 5 aprilie 1996).

În literatură, începând cu Mitrofan şi Dionisie Romano, episcopi, şi continuând cu Vasile Cârlova, primul poet modernist, amintim pe Vasile Voiculescu, Ion Caraion, Ion Baieşu, Radu Cârneci, Laurenţiu Ulici, Passionaria Stoicescu, Denisa Comănescu-Prelipceanu şi mulţi alţii. Ştiinţa este strălucit reprezentată prin savanţi de renume şi cu contribuţii însemnate în domeniile lor de activitate. Nicolae Vaschide, ajuns director la Sorbona, prof. univ. Constantin Sudeţeanu, academicienii Radu Vlădescu şi Traian Săvulescu, renumitul oculist Nicolae Manolescu şi, nu în ultimul rând, laureatul premiului Nobel pentru medicină, George Emil Palade, strălucit elev al cunoscutului liceu „Bogdan Petriceicu Hasdeu”.

La Buzău s-au înfiinţat şi au activat societăţi şi asociaţii culturale între care, în 1893, filiala Ateneului, prima asociaţie a învăţătorilor „Solidaritatea” (1882), germenele asociaţiei profesionale pe ţară, societăţi literare, muzicale şi ştiinţifice, ceea ce conferă Buzăului un loc important între centrele de cultură şi spiritualitate ale ţării. A pulsat aici şi o puternică viaţă politică, la Buzău constituindu-se şi activând secţiuni ale majorităţii formaţiunilor politice cunoscute – Partidul Conservator (19 februarie 1902), Partidul Ţărănesc (30 decembrie 1918), Partidul Naţional Ţărănesc (1927), Partidul Naţional Liberal (1882), Partidul Poporului, Partidul Naţional Agrar, Partidul Naţional Creştin, Partidul Socialist şi altele. S-a desfăşurat în timp o acerbă concurenţă politică, fricţiuni şi chiar conflicte soldate cu victoria celor mai tari. Dintre oamenii politici pe care documentele vremii îi consemnează frecvent amintim pe conservatorii Alexandru Marghiloman şi Emil Teodoru, ţărăniştii Anton Filoti, Apostol Albu, D. Şerbescu-Lopătari, Vasile Antonescu, Pompiliu Ioaniţescu, fost subsecretar de stat în Ministerul de Interne, liberalii Constantin Angelescu, Justin Stanescu, George Dunca, Alexandru Ionescu Brădeanu, Mircea Cătuneanu etc.

În partea centrală a Subcarpatilor de Curbură, pe teritoriul comunelor Berca și Scorțoasa, natura a înzestrat dealurile buzoiene cu un fenomen aparte, cunoscut sub numele de Vulcanii Noroioși.

Frumusețea acestui peisaj natural este fascinantă, prezența pământurilor fără viață („badland-uri”) și a conurilor vulcanice care aduc la suprafață „lava” rece și neagră este de multe ori asemuită unor locuri de pe alte planete sau corpuri cerești.

Dar cum ia naștere acest fenomen? Emanațiile de gaze din adâncul pământului împing apele subterane la suprafață iar acestea înmagazinează argilă din rocile pe care le întâlnesc în cale. Astfel se creează noroi care generează erupții permanente și care, în final, formează conuri și cratere de mici dimensiuni.

Peisajul este întregit de „șănțulețe și viroage adânci, plăci poligonale de noroi uscat și eflorescențe de sare, dar și de o vegetație variată, instalată mai puțin pe pământurile rele și mai mult pe versanții platourilor” (prof. Mihai Mîncu).

Vulcanii Noroioși sunt grupați în patru areale: „La Fierbători”, Pâclele Mari, Pâclele Mici și Beciu.

Fierbătorile sunt situate în nordul localității Berca și reprezintă craterele cu o formă aproape circulară, care conțin noroi lichid. Gazele care ies la suprafață agită noroiul fiind dată impresia că acesta fierbe.

Vulcanii Noroioși de la Pâclele Mari se află în partea centrală a depresiunii Berca pe un platou arid, de formă circulară, unde există numeroase aparate active de 2-3 m și fosile de 6-8 m, dezvoltate pe o suprafață de 22 ha. Aici predomină vulcanii care degajă noroi vâscos, care prezintă urme de petrol.

Vulcanii Noroioși de la Pâclele Mici sunt ceva mai reduși ca înălțime și număr, excepție făcând partea centrală a platoului, unde se află un con proeminent, înalt, care are în partea superioară două cratere active de mari dimensiuni.

La Beciu, vulcanii sunt situați pe o suprafață restrânsă, în apropierea drumului Beciu-Arbanași, activitatea acestora constând mai mult în fierbători.

Pentru a ajunge la Vulcanii Noroioși, trebuie să mergeți pe DN 10 (Buzău-Brașov), să ajungeți în localitatea Sătuc (comuna Berca), iar de aici să mai parcurgeți încă 20 de km.

Sarata Monteoru este o staţiune cunoscută pentru apele tămăduitoare ale izvoarelor sărate, iar în ultimii 10 ani, la nivel naţional, şi-a câştigat şi renumele de pol al TURISMULUI ACTIV, zona fiind intens vizitată de cei care sunt dornici de aer curat, mişcare în natură, aventură şi distracţie – un loc ideal de vacanţă pentru toate categoriile de turişti: pentru iubitorii de înot, tiroliană şi drumeţii (există şi trasee marcate), dar şi pentru ciclişti, maratonişti ori motociclişti, care îşi testează an de an limitele pe versanţii din împrejurimi. De asemenea, Dealul Istriţa este un punct de atracţie pentru iubitorii sporturilor extreme, aici fiind curenţi de aer potriviţi pentru cei care vor să încerce experienţa zborului cu parapanta.

Inaugurată oficial ca staţiune balneară la 1 iulie 1895, Sărata-Monteoru are ape cu proprietăţi curative ce au fost menţionate încă din anul 1837. În prezent, sursele de apă minerală sunt reprezentate de 3 foraje hidrogeologice, un puţ minier şi 19 izvoare cu un grad ridicat de mineralizare (până la 513 g/litru), care produc o apă de tip zăcământ. Climatul continental moderat ce caracterizează această zonă de tranziţie către sectorul subalpin constituie un important factor terapeutic.

În plus, din această staţiune accesul este extrem de facil către principalele atracţii turistice din judeţul Buzău: Tabăra de sculptură în piatră Mă­gu­ra, Vulcanii Noroioşi de la Berca, mănăstirile Ciolanu şi Răteşti, podgoriile şi cramele de la Năeni, ori de la Pietroasele (locul unde a fost descoperit Tezaurul „Cloşca cu Pui de Aur”), Herghelia de la Cislău, Muzeul Chihlimbarului de la Colţi şi Vestigiile Rupestre din zonă.

Vestigiile rupestre din munții Buzăului sunt amplasate la Curbura Buzăului, între localitățile Aluniș (comuna Colți),  Nucu (comuna Bozioru) și Ruginoasa (comuna Brăești), „un panteon natural și spiritual cu locuri mitice și mistice, în care, odată intrat simți fiorii primelor ceremonii arhaice” (prof. Mihai Mîncu).

În acest spațiu veți descoperi o multitudine de vestigii rupestre săpate în piatră, risipite și bine ascunse pe dealurile acoperite cu păduri. Se spune că aici se află cea mai mare concentrație de schituri și locuințe monahale din spațiul românesc, însă nimeni nu poate spune cu exactitate numărul lor sau perioada în care au fost create.

Despre aceste așezări rupestre învăluite în mister se crede că au fost un loc sacru, unde geto-dacii își țineau ceremoniile. Mai târziu, în secolul IV, acest spațiu a fost preluat de creștini și transformat în sihăstrii ortodoxe.

Dintre Vestigiile rupestre cele mai cunoscute sunt: Complexul rupestru de la Aluniș și vestigiile rupestre de la Nucu: Bisericuța lui Iosif, Chilia lui Dionisie Torcătorul și Agatonul Nou.

Complexul rupestru de la Aluniș este format din patru chilii și Biserica cu hramul „Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul”, care a fost ctitorită în anul 1274 și este folosită și astăzi ca lăcaș de cult. Conform legendei, ciobanii Vlad și Simion au săpat acest lăcaș la îndemnul unui înger care le-a apărut în vis. Numele celor doi sunt inscripționate pe peretele nordic al altarului.

Bisericuța lui Iosif este cea mai frumoasă și bine conservată dintre sihăstriile Nucului și a fost atestată documentar în 1587. Se presupune că simbolul incizat deasupra ușii care poate fi asemănat unui pește datează din secolele III-IV.

Chilia lui Dionisie Torcătorul are o datare inițială în secolele IV-VI d. Hr. și o alta în Evul Mediu. Numele chiliei provine de la monahul Dionisie care se retrage în pustietate aici, în secolul XIX. Acesta se ocupa cu torsul și țesutul lânii. Chilia este situată într-o stâncă din Poiana Coziancei și, fiind suspendată la 5-6 metri, este accesibilă printr-o scară.

Agatonul Nou este atestat documentar la 1580, purtând hramul „Sf. Ion Gură de Aur”. Schitul, care a dispărut în secolul XVIII, era format dintr-o bisericuță, o chilie și un beci.

Așezările rupestre fac parte din Geoparcul „Ținutul Buzăului”, un teritoriu ce cuprinde elemente de interes geologic deosebit, alături de elemente de interes ecologic, arheologic, istoric şi cultural, și care aspiră la titlul de Geoparc UNESCO. Programul „Geoparcul Ținutul Buzăului” a fost inițiat în anul 2007 de Universitatea din București, în parteneriat cu Consiliul Județean Buzău în vederea conservării, promovării şi valorificării elementelor naturale deosebite din zonă, a valorilor de patrimoniu cultural şi istoric, precum şi pentru susţinerea dezvoltării sociale şi economice a comunelor, bazându-se pe principiul dezvoltării durabile.

Drumul spre vestigiile rupestre poate porni din: Valea Buzăului (DN 10), prin Pătârlagele – Sibiciu – Colți (DC 69) – Aluniș (DC 71), iar pentru a ajunge la Nucu se va merge pe DC 78 și DC 89, prin Muscelul Cărămănesc – Budui – Scăieni – Fișici, apoi pe DC 85. DN 10 la Măgura, pe DJ 203L spre Pârscov – Cozieni – Bozioru și în continuare pe DC 85 spre Fișici și Găvanele, la Nucu.

Valea Nișcovului, prin cadrul natural, varietatea şi complexitatea peisajului, la care se adaugă un adevărat tezaur istoric, oferă locuri încântătoare pentru ochi, minte şi suflet turiştilor care vizitează zona.

Traseul turistic propus se desfăşoară de-a lungul drumului judeţean 100H şi trece prin localităţile Verneşti, Nişcov, Cârlomăneşti, Mierea, Grăjdana, Izvoranu, Leiculeşti, Haleş, Tisău, putându-se încheia la monumentul „Fântâna lui Mihai Viteazul” de la Măgura.

La numai 10 km de Buzău se află satul Verneşti. Aici se găseşte ansamblul Bisericii „Buna Vestire” – monument istoric, cu arhitectură ecleziastică, zidită de Jupânii Jipa şi Lefter, fii ai logofătului Stanciu Vernescu, în perioada 1714-1721, în timpul domniilor lui Ştefan Cantacuzino şi a lui Nicolae Mavrocordat în Ţara Românească.

Cetatea dacică de la Cârlomănești, situată în apropiere de satul cu acelaşi nume, a fost parţial reconstruită de arheologi şi, începând cu anul 2014 a devenit prima cetate de tip davă din ţara noastră organizată ca muzeu în aer liber. Aşezat pe o terasă înaltă, în punctul “Cetăţuia”, situl arheologic adăposteşte vestigii de locuire din epoca bronzului (Cultura Monteoru), ale civilizaţiei fierului din prima epocă Hallstatt şi din epoca dacică, fiind cercetat arheologic încă din 1967 şi până în prezent. Aici a fost descoperită celebra statuetă din lut denumită „Lupul de la Cârlomăneşti”.

Pentru iubitorii de istorie, ruinele Cetăţuii de la Cucuiata se află pe dealul Cucuiata, la mai puţin de 1 km de satul Grăjdana. Ctitorie a Doamnei Neaga – soţia lui Mihnea Turcitul (1577-1583, 1585-1591)  aceasta a fost folosită ca turn de observare a Văii Nişcovului până la râul Buzău.

În satul Izvoranu poate fi văzută biserica „Sf. Nicolae”, monument istoric, fostă mănăstire domnească, ridicată în timpul lui Mihai Viteazul şi ctitorită de Luca din Cipru, mitropolitul Ţării Româneşti.

Mănăstirea Barbu, situată în satul Leiculești, comuna Tisău este un alt obiectiv ce poate fi vizitat pe Valea Nișcovului, la numai 30 km de Buzău. Având hramul „Sf. Nicolae”, aceasta a fost construită între anii 1662-1669 și poartă numele ctitorului său, căpitanul Barbu Bădeanu.

Mănăstirea fortificată Bradu, monument istoric, este situată în satul Haleș, pe malul stâng al pârâului Nișcov. Cunoscută şi drept „Cetatea Doamnei Neaga”, ea a  fost construită în secolul XVI de boierii din familiile Cândeşti şi Pătârlăgeni. A doua denumire provine de la faptul că soţia domnitorului Mihnea Turcitu, Doamna Neaga, a fost cea care a refăcut-o. În anul 1640, Radu Cândescu a construit ziduri de incintă pentru a proteja complexul de atacurile turcilor. Ansamblul de la Mănăstirea Bradu cuprinde zidurile de incintă, turnurile de apărare de la colţuri, ruinele vechilor chilii şi ale spaţiilor pentru locuit, Casa Domnească (construită de Constantin Brâncoveanu la începutul secolului XVIII) şi biserica cu hramul ”Sfântul Dumitru”.

Mănăstirea Ciolanu şi Tabăra de sculptură în piatră se afla la jumătatea drumului dintre Tisău și Măgura. Mănăstirea Ciolanu este cea mai veche aşezare monahală din judeţul Buzău, atestată documentar încă din secolul al XVI-lea. Are două biserici, biserica veche cu hramul „Sfântul Gheorghe” fiind ridicată de Doamna Neaga, soția voievodului muntean Mihnea Turcitul. Mânăstirea adăposteşte multe din icoanele pictate de renumitul pictor Gheroghe Tăttărescu, nepot al lui Nicolae Teodorescu Pitarul, cel care a pictat biserica mare şi a condus Şcoala de pictură de la Buzău, la jumătatea secolului XIX. La muzeul mânăstirii, colecţie de artă bisericească, pot fi admirate obiecte de cult şi veşminte bisericeşti, exponate din secolele XVIII-XIX, iar biblioteca aşezământului monahal are un fond de carte românească rară. În imediata vecinătate se află Tabăra de sculptură în piatră Măgura, unul dintre cele mai frumoase proiecte artistice, fiind cel mai mare ansamblu de statui în aer liber. Înfiinţată în anul 1970, ea a marcat cele 16 veacuri de atestare documentară a Buzăului. Proiectul s-a desfăşurat timp de 16 ediţii, în care 16 sculptori au realizat un număr de 256 de sculpturi în piatră.

Schitul Cetățuia se află la aproximativ 40 minute mers pe jos, prin pădure, de Tabăra de sculptură Măgura. Clădită în 1854, biserica din incinta schitului a fost sfinţită în 1868, an în care a fost zugrăvită la ordinul şi pe cheltuiala regelui Carol I, al cărui portret se găseşte pictat şi astăzi în interior.

Schitul Nifon, înfiinţat în 1811, este un alt monument istoric ce poate fi văzut.

La intersecţia  drumului 203G (Haleş – Măgura) cu drumul naţional DN10 Buzău-Brașov, pe raza localităţii Ciuta, se află „Fântâna lui Mihai Viteazul”. Monumentul a fost ridicat în anul 1975, când s-au sărbătorit 375 de ani de la trecerea domnitorului Mihai Viteazul pe Valea Buzăului către Ardeal. Fântâna marchează locul unde domnitorul şi oastea lui au poposit o noapte, în octombrie 1599. Amplasat într-un punct de largă perspectivă asupra Văii Buzăului, monumentul este realizat de sculptorul Gheorghe Coman, unul din iniţiatorii Taberei de sculptură în aer liber de la Măgura.

Indicaţii de orientare : DJ 100H (Verneşti – Haleş) , DJ 203G (Haleş – Ciuta) până la intersecţia cu DN 10 (Buzău – Braşov). Lungime traseu : Buzău – Verneşti – Nişcov – Cârlomăneşti – Mierea – Grăjdana – Izvoranu – Leiculeşti – Haleş – Tisău – Ciuta (“Fântâna lui Mihai Viteazul”) – 45 km.

Trovanții Boziorului se afla pe valea Bălănesei, la aproximativ un kilometru de satul Ulmet, comuna Bozioru, spectaculos microrelief. Aceste stânci cu forme bizare mai sunt cunoscute și sub numele de „pietre vii” pentru că se crede că acestea ar crește din nisip. Însă din punct de vedere științific, trovanții sunt depozite de nisip și straficații de gresii cimentate și modelate în timp de agenții naturali (vânt, ploaie, etc). Astfel,  natura a fost cea care a creat aceste forme inedite, numite elocvent „sublime imnuri în piatră” (prof. Mihai Mîncu).

Cei mai reprezentativi, cunoscuți și accesibili trovanți din județul Buzău sunt „Babele” de la Ulmet. Numele acesta le-a fost atribuit de către prof. Ilie Mândricel, într-un articol de promovare turistică, asemănându-le probabil cu cele din Munții Bucegi. Aici, trovanții au forme dintre cele mai variate și spectaculoase (sfere, ovoide, alungite, îngemănate) care pot fi asociate cu forme zoomorfe (reptile, păsări, melci) sau antropomorfe (rachete, farfurii, topogane, coloane etc).

Trovanții de la Bozioru fac parte din Geoparcul „Ținutul Buzăului”, un teritoriu ce cuprinde elemente de interes geologic deosebit, alături de elemente de interes ecologic, arheologic, istoric şi cultural, și care aspiră la titlul de Geoparc UNESCO. Programul „Geoparcul Ținutul Buzăului” a fost inițiat în anul 2007 de Universitatea din București, în parteneriat cu Consiliul Județean Buzău în vederea conservării, promovării şi valorificării elementelor naturale deosebite din zonă, a valorilor de patrimoniu cultural şi istoric, precum şi pentru susţinerea dezvoltării sociale şi economice a comunelor, bazându-se pe principiul dezvoltării durabile.

Indicații de orientare: DN 10 (Buzău-Brașov), iar din DN 10 există următoarele posibilități: Drumul județean 203 F și apoi Drumul județean 203 L spre Pârscov – Cozieni – Bozioru iar pentru a ajunge în satul Ulmet urmați Drumul comunal 78, sau din localitatea Sătuc, comuna Berca mergeți pe Drumul județean 203 L spre Berca – Pârscov – Cozieni – Bozioru iar pentru a ajunge în satul Ulmet urmați Drumul comunal 78. O alta varianta, din satul Ulmet, comuna Bozioru mergeți cu mașina până la parcarea amenajată în apropierea trovanților, apoi parcurgeți pe jos aproximativ 500 metri urmând drumul până la o mică poiană, iar în continuare urmați o potecă săpată în trepte, printr-o pădurice de arini, până la „Babele” de la Ulmet.

Pentru turiştii care vor să lase în urmă agitaţia oraşului, Munţii Siriu sunt un colţ de rai, cu locuri superbe care atrag prin frumuseţea lor liniştitoare şi prin peisajele unice întâlnite aici. Ei pot avea parte de aventură pe trasee turistice marcate, pot explora zona cu bicicletele, pot pescui în lacul barajului Siriu, pot descoperi minunatul Lac al Vulturilor și, mai ales, pot gusta un crâmpei din vacanța rustică, de la țară.

Situaţi în partea de vest a grupei Munţilor Buzăului, Munţii Siriu sunt dominaţi de Culmea Mălâia (1662 m) şi de vârful Bocârnea (1657 m).

Culmea Mălâia are un profil asimetric şi este delimitată în est de un versant abrupt, iar în vest de unul mai domol. Acoperită cu grohotişuri unde s-a dezvoltat o vegetaţie deasă de arbuşti, preodominând ienupărul, culmea Mălâia are două microdepresiuni. În prima microdepresiune se află Lacul Vulturilor sau Lacul fără fund (cum mai este cunoscut), iar în cea de-a doua microdepresiune este Lacul Sec (mai mult o mlaştină cu câteva ochiuri de apă).

Cu o înfăţişare de cupolă, vârful Siriu (Bocârnea) – 1657 m – are o formă aparte, inedită, pitorească, cu multe vârfuri secundare, cu creste, cu turnuri şi cu jgheaburi. Datorită peisajului, văile de aici – Mreaja, Milea, Crasna – sunt foarte atractive pentru drumeţii.

Ca delimitare, Munţii Siriu sunt separaţi de culmea Tătaru-Tătăruţ prin culoarul văilor Crasna şi Siriul Mare, de culmea Monteoru prin valea Siriului, iar de masivul Podu Calului prin Valea Buzăului. Mulţimea atracţiilor oferite, aici pot fi văzute şi caprele negre, îndeosebi de cadrul natural, face ca acesta să constituie o zonă montană foarte solicitată de turişti.

Pe valea Sibiciului, în comuna Colți, dealurile aflate în apropiere ascund o adevărată comoară: depozite de chihlimbar, o „piatră magică” ale cărei nuanțe sunt de culoarea focului sau a sângelui. O legendă locală relatează că pentru a găsi chihlimbar, mai întâi trebuie să simți „chemarea” acestuia pentru a descoperi locul unde se află. Conform legendei, locul în care chihlimbarul a fost găsit nu trebuie dezvăluit nimănui pentru că niciodată nu îl vei mai descoperi.

Chihlimbarul este o rășină fosilă care provine din unele specii de pin și are un colorit variat: galben, brun-roșcat sau verde-negru. Adesea, structura lui cuprinde fosile de plante sau insecte, acest fenomen se crede că a avut loc acum 60-40 milioane de ani. Potrivit credințelor populare, chihlimbarul are proprietăți magice și tămăduitoare, îndeplinește rolul de amuletă protectoare, dar în același timp, este și un material foarte apreciat folosit la confecționarea bijuteriilor.

Rezervația geologică de la Colți se întinde pe o suprafață de 2,52 hectare și este singurul loc din România unde exploatarea organizată a chihlimbarului a fost efectuată (primele extracții sistematice ale chihlimbarului au început în anul 1920).

Cele mai frumoase exemplare de chihlimbar sunt cuprinse în colecția Muzeului de Chihlimbar de la Colți, secție externă a Muzeului Județean Buzău. Muzeul a fost construit între anii 1973-1979 după modelul unei case țărănești cu demisol, parter și etaj. Vizitatorii muzeului pot să admire colecția de chihlimbar, pietre semiprețioase, flori de mină, scoici și frunze fosilizate. Patrimoniul muzeului cuprinde și obiecte etnografice, unelte ale minerilor precum și documente despre exploatarea chihlimbarului și atestarea documentară a localității Colți.

Chihlimbarul de Colți și Muzeul de Chihlimbar sunt incluse în arealul Geoparcului „Ținutul Buzăului”, un teritoriu ce cuprinde elemente de interes geologic deosebit, alături de elemente de interes ecologic, arheologic, istoric şi cultural, și care aspiră la titlul de Geoparc UNESCO. Programul „Geoparcul Ținutul Buzăului” a fost inițiat în anul 2007 de Universitatea din București, în parteneriat cu Consiliul Județean Buzău în vederea conservării, promovării şi valorificării elementelor naturale deosebite din zonă, a valorilor de patrimoniu cultural şi istoric, precum şi pentru susţinerea dezvoltării sociale şi economice a comunelor, bazându-se pe principiul dezvoltării durabile.

Indicații de orientare: DN 10 (Buzău-Brașov), și apoi prin Pătârlagele – Sibiciu – Colți (DC 69).

Masivul Penteleu este cunoscut drept „Rege al Munţilor Buzăului” si reprezintă principala atracţie montană din judeţul Buzău pentru turiştii dornici de aventură şi explorare. Un adevărat paradis al drumeţiilor, masivul are trasee marcate accesibile atât pentru începători, cât şi pentru experimentaţi.

Masivul Penteleu are şase vârfuri ce depăşesc 1500 m altitudine şi impresionează prin culmile sale prelungi, pajiştile întinse şi extraordinara frumuseţe a peisajelor ce pot fi admirate aici. Masivul se află la extremitatea estică a Munţilor Buzãului, fiind despărţit de Munţii Vrancei şi de masivul Podu Calului prin culoarele văilor Bâsca Mare şi Bâsca Micã.

Rezervaţia naturală „Milea-Viforâta” (Masivul Penteleu) are 165 ha si cuprinde exemplare de molid, brad şi fag având un caracter de pădure virgină. Aici se găseşte şi o specie rară de orhidee. Este rezervație naturală floristică și peisagistică ocrotită de lege din anul 1975.

Indicaţii de orientare : DJ 203K Lunca Priporului – Gura Teghii şi spre Varlaam pe DC 173 care porneşte din DN 10 Buzău – Braşov, în dreptul localităţii Nehoiaşu, pe drum asfaltat, iar dinspre nord, din localitatea Comandău, judeţul Covasna, pe valea râului Bâsca Mică, pe drum pietruit reabilitat în cea mai mare parte.

Urmând Valea Slănicului, pe raza administrativă a localităților Mânzălești și Lopătari, veți descoperi un tărâm cu adevărat fermecător, unde natura, în decursul a milioane de ani, a creat peisaje spectaculoase în sare. Pe aceste meleaguri, la aproximativ 500 – 600 m altitudine se află Platoul Meledic, situat pe depozite salifere iar, în apropiere, cenușa vulcanilor preistorici a dat naștere unui deosebit monument al naturii: „Grunjul” de la Mânzălești.

„Grunjul” de la Mânzălești se află la confluența pârâului Jgheab cu râul Slănic și are o formă piramidală, ocupă o suprafață de apoximativ 0,0025 hectare, fiind format din tuf vulcanic și marne albe cineritice.

Platoul Meledic este o rezervație naturală, speologică și zoologică care se întinde pe o suprafață de 67,5 hectare. Aici se întâlnește unul dintre cele mai mari zăcăminte salifere din țară. Prin dizolvarea sării rezultă forme de relief spectaculoase, cu dimensiuni și fizionomii variate. Un exemplu reprezentativ este ansamblul de peșteri săpate în sare de apele subterane.

Atracțiile Platoului Meledic includ peștera 6S, care a fost descoperită în anul 1980, fiind a doua peșteră în sare ca lungime din lume (3190 m), Lacul Mare și Lacul Castelu. În poiana din jurul Lacului Mare puteți să admirați Tabăra de sculptură în lemn de la Mânzălești, expoziție care cuprinde 25 de sculpturi.

În celebra sa operă „România pitorească”, fascinat de frumusețea Platoului Meledic, Alexandru Vlahuță îi dedică un întreg capitol și îl descrie astfel: „Suntem la Meledic, una din cele mai largi deschizături din Carpații Buzăului. Măgura pe care stăm – un vârf înalt de unde privim toata valea Meledicului și munții depărtați cari-o înconjoară – se cheamă Gruiul Haiducilor. Un mândru castel se ridică pe marginea lacului, flori ne-mpresoară, stelele tremură-n lac, lin clincătă pe vale apele Slănicului.”

Platoul Meledic și „Grunjul” de la Mânzălești fac parte din Geoparcul „Ținutul Buzăului”, un teritoriu ce cuprinde elemente de interes geologic deosebit, alături de elemente de interes ecologic, arheologic, istoric şi cultural, și care aspiră la titlul de Geoparc UNESCO. Programul „Geoparcul Ținutul Buzăului” a fost inițiat în anul 2007 de Universitatea din București, în parteneriat cu Consiliul Județean Buzău în vederea conservării, promovării şi valorificării elementelor naturale deosebite din zonă, a valorilor de patrimoniu cultural şi istoric, precum şi pentru susţinerea dezvoltării sociale şi economice a comunelor, bazându-se pe principiul dezvoltării durabile.

Pentru a ajunge la Platoul Meledic,  există următoarele posibilități: Drumul european E85, iar din comuna Mărăcineni urmați drumul județean 203K către Mânzălești – Lopătari. Din DN 10 (Buzău – Brașov), urmați din localitatea Nehoiu drumul județean 203K către Lopătari – Mânzălești sau din localitatea Sătuc (comuna Berca), drumul județean 102F spre Mânzălești.

Focul Viu de la Lopătari este amplasat pe malul râului Slănic, în localitatea Lopătari, aproape de satul Terca, fenomen deosebit. Focul Viu de la Lopătari este o rezervație geologică, aflată la aproximativ un kilometru de confluența râului Slănic cu pârâul Smoleanu și se întinde pe o suprafață de 0,03 ha. În acest loc, coloane de foc țâșnesc din adâncurile pământului  și despre ele se crede că ard fără a se stinge vreodată.

Explicația  formării acestui fenomen o constituie depozitele de gaze naturale aflate în subteran, care în drumul lor către suprafață, se aprind cu ajutorul cristalelor de cuarț. Focul care a luat naștere în acest mod nu se stinge deoarece este alimentat de gazele prezente în adâncuri. Uneori, flăcările pot să atingă un metru înălțime. Acest spectacol al naturii este mult mai impresionant dacă este admirat pe timpul nopții pentru că atunci se poate observa culoarea albăstruie a flăcărilor. Totuși, contrar credințelor locale, „focul viu” se stinge dacă presiunea gazelor scade sau din pricina vântului sau a ploii.

Focul Viu de la Lopătari face parte din Geoparcul „Ținutul Buzăului”, un teritoriu ce cuprinde elemente de interes geologic deosebit, alături de elemente de interes ecologic, arheologic, istoric şi cultural, și care aspiră la titlul de Geoparc UNESCO. Programul „Geoparcul Ținutul Buzăului” a fost inițiat în anul 2007 de Universitatea din București, în parteneriat cu Consiliul Județean Buzău în vederea conservării, promovării şi valorificării elementelor naturale deosebite din zonă, a valorilor de patrimoniu cultural şi istoric, precum şi pentru susţinerea dezvoltării sociale şi economice a comunelor, bazându-se pe principiul dezvoltării durabile.

Pentru a ajunge la Focul Viu, există următoarele posibilități: Drumul european E85, iar din comuna Mărăcineni urmați drumul județean 203K către Mânzălești – Lopătari. Din DN 10 (Buzău – Brașov), urmați din localitatea Nehoiu drumul județean 203K către Lopătari sau din localitatea Sătuc (comuna Berca), drumul județean 102F spre Mânzălești.

Comuna Bisoca este situată în nordul județului Buzău, la poalele munților Vrancei, în depresiunea Bisoca-Neculele. Datorită amplasării într-un minunat cadru natural, această zonă este deseori descrisă ca fiind „un colț de rai”. Pe lângă frumusețea peisajelor, oamenii locului păstrează cu sfințenie tradițiile, meșteșugurile și portul popular.

De-a lungul timpului, această localitate a prezentat interes pentru mai mulți oameni de cultură, printre care: academicianul Iorgu Iordan, Basil Iorgulescu, scriitorii Alexandru Odobescu și Alexandru Vlahuță, etnograful Tancred Bănățeanu, pictorul Nicolae Grigorescu.

În această zonă, cele mai importante atracții turistice sunt următoarele:  Rezervația naturală „Lacurile Bisoca”, Masa lui Bucur și Mănăstirea „Poiana Mărului”.

Rezervația naturală „Lacurile Bisoca” este o rezervație mixtă: forestieră, botanică și geologică, care se întinde pe o suprafață de 10 ha și se află situată la altitudinea de 950 m. Importanța rezervației este dată de existența Pinului silvestru. În această zonă existau 4 lacuri: Lacul Rotund şi Lacul Sec, care au secat, Lacul Limpede și Lacul Negru (denumit astfel datorită culorii apei) sunt cele care s-au păstrat până astăzi.

Masa lui Bucur este o lespede din piatră cu greutatea de aproximativ 150 de tone, și care, conform legendei, este locul de unde ciobanul Bucur a plecat cu turma sa de oi spre câmpia Bărăganului, punând bazele Bucureștiului din zilele noastre.

Mănăstirea „Poiana Mărului” a fost întemeiată în anul 1730, fiind începută cu cheltuiala domnitorului Nicolae Mavrocordat al Ţării Româneşti. Întemeietorul mânăstirii este primul sfânt canonizat de Arhiepiscopia Buzăului, în anul 2003 – Cuviosul Vasile de la Poiana Mărului.

Mănăstirea cuprinde bisericile: „Naşterea Maicii Domnului”,„Tuturor Sfinţilor” şi paraclisul cu hramul „Sfântul Prooroc Ilie”, care a fost ctitorit în anul 1994.

În 2001, în apropierea Mănăstirii Poiana Mărului, a fost ctitorit Schitul «Schimbarea la Faţă» – Muntioru. Trebuie amintit şi Campusul de copii de la Bisoca, înfiinţat în 1995 de Fundaţia „Sfântul Sava”, care este situat la o altitudine de 1000 de metri. Acesta dispune de spaţii de cazare pentru copii şi voluntari şi de o biserică de lemn, construită în stil maramureșean, cu hramul „Sf. Ioachim și Ana” (9 septembrie). Pe exteriorul acesteia se află pictată pe frescă toată istoria poporului şi a spiritualităţii româneşti, într-un mod asemănător mănăstirii Voroneţ.

Comuna Bisoca face parte din Geoparcul „Ținutul Buzăului”, un teritoriu ce cuprinde elemente de interes geologic deosebit, alături de elemente de interes ecologic, arheologic, istoric şi cultural, și care aspiră la titlul de Geoparc UNESCO. Programul „Geoparcul Ținutul Buzăului” a fost inițiat în anul 2007 de Universitatea din București, în parteneriat cu Consiliul Județean Buzău în vederea conservării, promovării şi valorificării elementelor naturale deosebite din zonă, a valorilor de patrimoniu cultural şi istoric, precum şi pentru susţinerea dezvoltării sociale şi economice a comunelor, bazându-se pe principiul dezvoltării durabile.

Pentru a ajunge în comuna Bisoca, se va merge: Pe DN2 (E85), iar din localitatea Mărăcineni, pe valea Slănicului – DJ 203 K, urmând ruta Beceni-Vintilă Vodă, iar apoi pe drumul județean 204C spre Sărulești-Bisoca. Din DN 10 (Buzău – Brașov), urmați din localitatea Nehoiu drumul județean 203K către Lopătari – Mânzălești iar apoi drumurile județene 204M și 204C spre Bisoca.

Sursa: site-ul Consiliului Judetean Buzau

Aflati mai multe despre atractiile turistice din tara Romania

Romania
 Descriere despre "Tara "
Romania ....

Pensiunea Casa Matei*** este localizată pe Valea Buzăului, în localitatea Berca, la o distanţă de 16 km de oraşul Buzău.

 

In apropierea Pensiunii se afla Vulcanii Noroioşi  de la Berca si localitatea Plescoi, unde se pregătesc tradiţional gustoşii Cârnaţi de Pleşcoi, marcă europeană înregistrată.

 

Pensiunea este aşezata lângă râul Buzău, intr-o zonă foarte liniştită, nepoluată şi cu oameni primitori.  A fost inaugurată la începutul anului 2007. Pensiunea se afla la o distanţă de aproximativ 20 metri de marginea  lacului de acumulare amenajat pe râul Buzău.

 

Pensiunea Casa Matei**** oferă servicii de turism şi recreere la cele mai exigente standarde în domeniu. Deviza gazdelor, Ospitalitate şi rafinament este renumele permanent  în amintirea oaspetilor, prin calitatea serviciilor şi pentru specificul său inconfundabil.

 

Pensiunea dispune de 16 camere duble de cazare si un apartament, spaţioase, grupuri sanitare individuale şi dotate cu telefon, mini-bar, TV cablu, Internet.

 

Apartamentul are o suprafaţa de 110 m² şi este dotat cu aer condiţionat. Este format din doua dormitoare separate (un pat matrimonial si  doua paturi separate), o sala de oaspeţi, si o baie dotata cu cada si cabina de duş.

 

La parter sunt 4 camere spaţioase dotate cu aer condiţionat si au terasa proprie in aer liber.

La etaj sunt disponibile 6 camere duble, 2 suite, şi apartamentul. Toate camerele de la etaj si apartamentul au balcon individual cu vedere către râul Buzău.

La mansarda pensiunea dispune de 4 camere cu doua sau trei paturi, dotate cu dusuri individuale.

 

Pentru oaspeţii pensiunii există parcare păzita cu o capacitate de peste 50 de autoturisme. La cerere se asigura oaspeţilor pensiunii room service, spălătorie, călcătorie.

 

Râul si Valea Buzăului precum si regiunea localităţii Berca şi împrejurimile nu sunt poluate industrial sau fonic.

 

In pensiunea Casa Matei de la Berca, Buzău, nu sunt acceptate animalele de companie.

Pentru siguranţa alimentara a oaspeţilor, este interzisă cu desăvârşire introducerea de alimente si băuturi personale din exteriorul Pensiunii Casa Matei.

 

Sala de conferinte are o suprafaţă de 110 m2, este dotata cu aer condiţionat , mese modulare, scaune directoriale pentru prezidiu, scaune pentru sala de conferinte, video-proiector cu ecran, video, TV

Whiteboard, flipchart magnetic, Internet wireless.

 

Restaurantul este dotat cu circuit de ventilaţie si instalaţie de aer condiţionat, capacitate 120-150 de locuri, iar terasa deschisa are capacitate 50-70 de persoane.

Un chioşc de vara si o mini terasă pe marginea râului va oferă discreţie si relaxare.

 

Gastronomia este rafinata si respecta exigentele gourmet, oferind produse tradiţionale preparate după reţete locale, pizza italiana, tarte flambée de origine alsaciană, coapte in cuptor cu lemne.